Eladják KITT-et

2007.04.03. 12:37
Michael Knight hűséges pajtása, KITT jelenleg egy kaliforniai autószalonban található, de a Knight Rider sorozat negyed százados évfordulójának közeledtével tulajdonosa közel harmincmillió forintért meg akar tőle válni. A Pontiac Trans Am típusú autó tökéletes állapotban van, zümmög és villog, csak éppen közíti használatra nem alkalmas.

2000

KITT neve a Knight Industries Two Thousand (Knight Művek 2000) rövidítésből származik. A beszélő, repülő, pirosan villódzó, bölcs csodaautó, a 80-as évek (nálunk 90-es) kultuszsorozatának egyik főszereplője, aki minden részben többször is megmentette gazdája, Michael Knight (azaz David Hasselhoff) életét, most pénzzé válik, ha valaki hajlandó érte 28 millió forintnyi értékű dollárt (149 995 USD) fizetni.


KITT

Az 1982-es gyártású autó jelenleg olyan állapotban van, mint fénykorában, amikor a Knight Riderben szerepelt, az állapotmegóvásról egy dublini autószalonban gondoskodnak, értesült az AP hírügynökség (a kaliforniai Dublinról van szó). A Kassabian Motors nevű szalon dolgozója, Johnny "Vette" Verhoek már egy hónapja kiállította KITT-et az üzletben, de az autó tulajdonosa valójában a livermore-i Tim Russo.

A Verhoek által karban tartott autó a négy nyilvántartott forgatási KITT egyike, erről hivatalos papír is tanúskodik. Az autót főleg közeli felvételekre használták, és olyan részekhez, amiben David Hasselhoffot mutatják a volán mögött (lehetséges, hogy a képen is pont ez látható).

Extrák

Az eladásra kínált KITT ugyan a valóságban nem tudja elérni a sorozatban teljesített óránként 300 mérföldes (482 kilométer per óra) sebességet, nem tud 15 métert repülni a levegőben, füstbombát sem tud eregetni, viszont sértetlen állapotban van. Benne van például a híres piros fénysor, ami futkározik, és képes a jól ismert, zümmögő KITT-hang kiadására is.

Az autóban található két működő videokijelző, és a kormány mellett jobbra ugyanúgy zölden-sárgán-pirosan világítanak a feliratok, mint ahogy a sorozatban láttuk: a síelő mód, a rakéta fokozat, a csendes üzemmód, az olajszint és a katapult. A legtöbb látványos gomb azonban nem jó semmire, és Verhoek szerint ez az autó nem képes önmagát sem vezetni, ami pedig a sorozatban KITT egyik leghasznosabb tulajdonsága volt.

Csak menni nem lehet vele

KITT hátránya még, hogy közúton jelenlegi állapotában nem is használható törvényesen, mert hiányzik belőle egy szmogszűrő berendezés, de a tulajdonos amúgy is gyűjtőnek vagy múzeumnak szeretné eladni. A tulaj szerint eljött az idő, hogy megpróbálja eladni KITT-jét, hiszen közeledik a Knight Rider 25 éves évfordulója. Tim Russo tíz éve vette meg KITT-et egy San Diego-i árverésen, azóta igyekezett a hiányzó alkatrészeket felkutatni.