Nem akartak haláltáborban zenélni

A brit Kosheen zenekar lemondta belgrádi koncertjét, mert kiderült, hogy egy egykori koncetrációs táborban léptek volna fel. A Staro Sajmiste épületegyüttesben 48 ezer embert gyilkoltak meg 1941 és 45 között.

Lemondta szombati belgrádi koncertjét a brit Kosheen zenekar, miután kiderült, hogy egy volt koncentrációs táborban léptek volna fel. A második világháború alatt 48 ezren, zsidók, szerbek, horvátok és cigányok haltak meg a náci táborban.

Plakát Staro Sajmiste előtt

Kosheen zenekar weboldalán bocsánatot kért az eset miatt. Az együttes közölte: ha ismerték volna a Staro Sajmiste tábor történetét, soha nem egyeztek volna bele, hogy ott lépjenek fel. A zenekar azután mondta le a koncertet, hogy a Simon Wiesenthal Központ és a helyi hatóságok felhívták a figyelmüket arra, hogy régen koncentrációs táborként működött a Belgrád központjában lévő helyszín. A koncert ellen zsidó csoportok is tiltakoztak Szerbiában és Izraelben is.

A Kosheen bristoli trió, amely 1999-es első sikerei óta a trip-hoptól, a drumk and basen át az elektronikus elemekkel gazdagított rockig jutott el eddig megjelent három albumán.

A Staro Sajmiste komplexumát 1938-ban kezdték el építeni, hogy a fémszerkezetű épületegyüttes Jugoszlávia egyik jelképe legyen. 1941-ben, a német megszállás alatt a Gestapo főhadiszállása, és a Szerbiából a német megsemmisítő táborokba deportált zsidóság gyűjtőtábora volt, emellett az antifasiszta ellenállókat is ide börtönözték be.

A háború után az épületegyüttesben az állampárt által támogatott festők és szobrászok alakíthatták ki műtermeiket és műteremlakásaikat. Jugoszlávia felbomlása után a komplexum állapota azonban leromlott, a legtöbb műteremben hajléktalanok szállásolták be magukat.