Világszerte tarol a Gyűrűk Ura 2

2003.01.17. 12:47
A Két Torony rekordokat dönt, nálunk nyolcszor annyian nézték meg, mint a Harry Pottert. Amerikában eközben már egy romantikus vígjáték vezeti a listát.
Az optimista várakozásoknál is jobb nézettségi, de főleg bevételi adatokat produkált a Gyűrűk Ura trilógia második része. A Két Torony hazai sikerét jelzi, hogy Budapesten, január 15-ig több mint tizenkétszer annyian, 131 665-en voltak kíváncsiak rá, mint a lista következő helyén található Harry Potter és a tikok kamrájára.

A film nem csak abszolút értékben döntött rekordokat, hanem az előző rész viszonylatában is. A Két Toronyra az amerikai bemutató napján 45%-kal többen váltottak jegyet, mint a Gyűrű Szövetségére, és egyetlen nap alatt 41,7 millió dollár bevételt produkált. Ez ugyan csak kicsit több mint a mi rekord lottó ötösünk háromszorosa, viszont nem kellett rá fél évet várni.

A hollandok lassan ébredő, de annál forróbb lelkesedését mutatja, hogy náluk 85%-kal ugrott meg a bemutató napján a második részre jegyet váltók száma, de még a szkeptikusabbnak tűnő franciáknál is 21%-os növekedést regisztráltak.

A film kedvező, egyes esetekben már-már hozsannázásnak nevezhető kritikáinak, és az erős kampánynak köszönhetően a bevételek exponenciális görbe mentén emelkedtek az első két hét során. Míg a Gyűrű Szövetsége 100 millió dollárt, addig a Két Torony 136 milliót hozott a bemutatót követő első nyolc napon.

Peter Jacksonnek ezúttal héttel kevesebbet kellett aludnia a 200 milliós bevételt bejelentő SMS megérkezéséig, mint 2001-ben. A rendező most már a 12. napon ünnepelhetett néhány, hobbitnak öltözött barátja társaságában.

Az élet azonban megy tovább, és bár a film világszerte folytatja diadalútját, az Egyesült Államokban a múlt héten lecsúszott a bevételi lista második helyére. A nézők kétarcúságának bizonyítéka, hogy Tolkien varázsvilágát három hét után a Just married című romantikus vígjáték taszította le a trónról. Talán ennek köszönhető, hogy Peter Jackson rendező már a harmadik rész titkaival traktálja a sajtót. A Király visszatérben állítólag feltűnik a Sötétség Ura, a könyvben csak vázlatosan kidolgozott Sauron is.