A NOX és Caramel nyerte 2005-öt

2006.02.16. 10:55
A NOX és Molnár Ferenc Caramel lemezeiből adtak el itthon 2005-ben a legtöbbet, rajtuk kívül Oláh Ibolya, Zsédenyi Adrienn, Halász Judit és különböző válogatáslemezek kerültek a legjobb tíz közé. Az amerikai és brit listák favoritjai nálunk szánalmasan teljesítettek.

A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (MAHASZ) közzétette összesített toplistáit 2005 legtöbbet eladott albumairól, illetve legtöbbet játszott számairól.

2005-ben Magyarországon a legtöbbet a NOX Ragyogás című lemezéből adtak el, a második és a harmadik helyen az eladási darabszám alapján összeállított listán Molnár Ferenc Caramel Megasztár-nyertes két lemeze áll: a Nyugalomterápia című szerzői album a második, a Dalok című válogatáslemez, melyet a tehetségkutatón elhangzott számokból állítottak össze, pedig a harmadik. Negyedik helyen a 2005-ös Megasztár-lemez, utána a Dancissimo 2005 című válogatás, majd hatodik helyen szintén egy egykori megasztáros, Oláh Ibolya Édes méreg című második albuma áll. Hetedik a Nagy mulatós lemez 2005, nyolcadik Zsédenyi Adrienn Zséda-Vue, kilencedik Halász Judit Hívd a nagymamát! című albuma, az eladási lista tizedik helyén a Nagy hazai házibuli lemez áll.

Eltorzult listák
Fontos megjegyezni, hogy a fájlcserélés megjelenése óta az eladási listák nem tükrözik pontosan egy-egy kiadvány népszerűségét, hiszen sokan egyszerűen letöltik kedvenceik új lemezét, ami semmilyen statisztikában nem jelentkezik, míg korábban háttérbe szorult előadók jobban teljesíthetnek a listán, pusztán azért, mert az ő közönségük ilyen-olyan okokból nem tölt, hanem vásárol.

Az év közbeni toplistahelyezések alapján összeállított rangsorban Zsédenyi Adrienn Zséda-Vue című lemeze végzett az első helyen, második a Dancissimo 2005 válogatás, harmadik a NOX Bűvölet-e. Negyedik helyen a Tankcsapda A legjobb mérgek című bestofja, ötödiken a Nagy hazai házibuli lemez áll, hatodik a Crystal Trilógia című albuma. Az eladási lista első helyezettje, a NOX Ragyogás című lemeze itt a hetedik helyen végzett, nyolcadik a Roméo & Juliette musical, az utolsó két helyet a tavalyi és tavalyelőtti Nagy mulatós lemez foglalja el.

Lecsúszott külföldiek

A listákat tehát nagyrészt a magyar kiadványok dominálják, az amerikai Billboard-lista első helyezettje, 50 Cent The Massacre című lemeze nálunk például az eladási lista 72. helyére szorult. Az amerikai második helyezett, Eminem Encore-ja nem is szerepel a magyar százas listán, a kinti harmadik, a Green Day American Idiot című lemeze nálunk az 51. Fontos azonban megemlíteni, hogy számos kiadvány csak több hónapos késéssel jelenik meg Magyarországon, így nem is teljesíthet ugyanúgy, mint külföldön.

A 2005-ös brit lista első helyezettje, James Blunt Back to Bedlam című lemeze például meg sem jelent nálunk, csak idén januárban, így természetesen nem is szerepel a 2005-ös rangsorban. A brit második helyezett, a Coldplay X&Y-ja Magyarországon nem került a legjobb száz közé, a harmadik, Robbie Williams Intensive Care című lemeze pedig itthon a 29. helyen végzett (mindkét album a kinti premierrel egyidőben Magyarországon is kijött).

A rádiós szerkesztők tavaly a legtöbbet Shakira La Tortura című számát tették föl, utána Rob Thomas Lonely No More című dalát, harmadik a rádiós "editor's choice" listán a Green Day Boulevard Of Broken Dreams-e lett. A súlyozott listán, tehát amelyik figyelembe veszi azt is, hogy melyik rádiót hányan hallgatják, a Rómeó és Júlia-musicalbetét, a Les Rois Du Monde végzett az első helyen, második K'maro Femme Like You-ja, harmadik Rob Thomas Lonely No More című száma lett.