Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

A NOX és Caramel nyerte 2005-öt

2006.02.16. 10:55
Kapcsolódó cikkek (1)
A NOX és Molnár Ferenc Caramel lemezeiből adtak el itthon 2005-ben a legtöbbet, rajtuk kívül Oláh Ibolya, Zsédenyi Adrienn, Halász Judit és különböző válogatáslemezek kerültek a legjobb tíz közé. Az amerikai és brit listák favoritjai nálunk szánalmasan teljesítettek.

A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (MAHASZ) közzétette összesített toplistáit 2005 legtöbbet eladott albumairól, illetve legtöbbet játszott számairól.

2005-ben Magyarországon a legtöbbet a NOX Ragyogás című lemezéből adtak el, a második és a harmadik helyen az eladási darabszám alapján összeállított listán Molnár Ferenc Caramel Megasztár-nyertes két lemeze áll: a Nyugalomterápia című szerzői album a második, a Dalok című válogatáslemez, melyet a tehetségkutatón elhangzott számokból állítottak össze, pedig a harmadik. Negyedik helyen a 2005-ös Megasztár-lemez, utána a Dancissimo 2005 című válogatás, majd hatodik helyen szintén egy egykori megasztáros, Oláh Ibolya Édes méreg című második albuma áll. Hetedik a Nagy mulatós lemez 2005, nyolcadik Zsédenyi Adrienn Zséda-Vue, kilencedik Halász Judit Hívd a nagymamát! című albuma, az eladási lista tizedik helyén a Nagy hazai házibuli lemez áll.

Eltorzult listák
Fontos megjegyezni, hogy a fájlcserélés megjelenése óta az eladási listák nem tükrözik pontosan egy-egy kiadvány népszerűségét, hiszen sokan egyszerűen letöltik kedvenceik új lemezét, ami semmilyen statisztikában nem jelentkezik, míg korábban háttérbe szorult előadók jobban teljesíthetnek a listán, pusztán azért, mert az ő közönségük ilyen-olyan okokból nem tölt, hanem vásárol.

Az év közbeni toplistahelyezések alapján összeállított rangsorban Zsédenyi Adrienn Zséda-Vue című lemeze végzett az első helyen, második a Dancissimo 2005 válogatás, harmadik a NOX Bűvölet-e. Negyedik helyen a Tankcsapda A legjobb mérgek című bestofja, ötödiken a Nagy hazai házibuli lemez áll, hatodik a Crystal Trilógia című albuma. Az eladási lista első helyezettje, a NOX Ragyogás című lemeze itt a hetedik helyen végzett, nyolcadik a Roméo & Juliette musical, az utolsó két helyet a tavalyi és tavalyelőtti Nagy mulatós lemez foglalja el.

Lecsúszott külföldiek

A listákat tehát nagyrészt a magyar kiadványok dominálják, az amerikai Billboard-lista első helyezettje, 50 Cent The Massacre című lemeze nálunk például az eladási lista 72. helyére szorult. Az amerikai második helyezett, Eminem Encore-ja nem is szerepel a magyar százas listán, a kinti harmadik, a Green Day American Idiot című lemeze nálunk az 51. Fontos azonban megemlíteni, hogy számos kiadvány csak több hónapos késéssel jelenik meg Magyarországon, így nem is teljesíthet ugyanúgy, mint külföldön.

A 2005-ös brit lista első helyezettje, James Blunt Back to Bedlam című lemeze például meg sem jelent nálunk, csak idén januárban, így természetesen nem is szerepel a 2005-ös rangsorban. A brit második helyezett, a Coldplay X&Y-ja Magyarországon nem került a legjobb száz közé, a harmadik, Robbie Williams Intensive Care című lemeze pedig itthon a 29. helyen végzett (mindkét album a kinti premierrel egyidőben Magyarországon is kijött).

A rádiós szerkesztők tavaly a legtöbbet Shakira La Tortura című számát tették föl, utána Rob Thomas Lonely No More című dalát, harmadik a rádiós "editor's choice" listán a Green Day Boulevard Of Broken Dreams-e lett. A súlyozott listán, tehát amelyik figyelembe veszi azt is, hogy melyik rádiót hányan hallgatják, a Rómeó és Júlia-musicalbetét, a Les Rois Du Monde végzett az első helyen, második K'maro Femme Like You-ja, harmadik Rob Thomas Lonely No More című száma lett.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.