Zalán
6 °C
19 °C

Két órával tovább tartott a Live 8

2005.07.03. 09:05
A szegénységellenes megakoncerten a U2, az újra-együtt-Pink Floyd és Madonna mellett megjelent az ENSZ frontembere, Kofi Annan is.
A brit és amerikai pop-rock utóbbi négy évtizedének legnagyobb neveit felvonultató, minden eddiginél hatalmasabb szolidaritási koncertet rendeztek Londonban az eddigi legnagyobb, földrészeken átívelő szegénységellenes koncertsorozat fő eseményeként.

A Hyde Parkban óvatos becslések szerint is 300 ezer néző mérföldekre hangzó üdvrivalgása kísérte Sir Paul McCartney, Sir Elton John, a Pink Floyd, Robbie Williams, a U2, Madonna, Mariah Carey, a The Who, a Coldplay és sok más előadó számait.

Le a szegénységgel!


Tekintse meg képeinket!
A Live 8 elnevezésű, Bob Geldof szervezte koncert és az azt kísérő demonstrációk deklarált célja volt a nemzetközi közvélemény - elsősorban is a nyolc vezető ipari hatalom (G8) néhány nap múlva Skóciában összegyűlő állam- és kormányfőinek - figyelmeztetése arra, hogy az 1985-ös Live Aid-koncertek óta csak romlott a legszegényebb fejlődő térség, főleg Afrika helyzete.

A Live 8 cím utalt egyrészt az Edinburgh-tól nem messze tervezett szerdai nyolcas csúcsra, másrészt angol kiejtése emlékeztet a húsz évvel ezelőtti Live Aid-ére, amelyet annak idején Afrika megsegítésére rendeztek Londonban és Philadelphiában.

Bono, a U2 frontembere a Hyde Park-i koncert nyitányán azt üzente a G8-csúcs részvevőinek: írjanak történelmet azzal, hogy átadják a szegénységet a történelemnek. Egyébként ez - Make Poverty History, vagyis adjuk át a múltnak a szegénységet - az egész rendezvénysorozat fő mottója.

A szervezők még a londoni Szt. Pál katedrális kupolája köré is elhelyeztek egy teljesen körbefutó fehér transzparenst ezzel a felszólítással.

Beatles

A tervezettnél két órával tovább tartó, vasárnap hajnalba nyúló Hyde Park-i koncertet Sir Paul McCartney nyitotta és zárta. Az elején Sir Paul a U2-val közösen adta elő az egyik legnagyobb Beatles-klasszikust, a Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band-et, a finálén pedig a régi nagy számok közül felhangzott a Get Back, a George Michaellel előadott (Baby You Can) Drive My Car, a Long and Winding Road, és a koncert szinte összes részvevőjével együtt a Hey Jude.

A londoni Live 8 másik kiemelkedő eseménye a negyed század óta először klasszikus összeállításában - David Gilmour, Nick Mason, Richard Wright, Roger Waters - közönség elé lépő Pink Floyd műsora volt. A húszperces fellépés során elhangzott a Breathe, a Money, a Wish You Were Here és a Comfortably Numb.

Fagylalt vagy szegénység


Klikk a képre!
A színpadon néhány percre megjelent Kofi Annan ENSZ-főtitkár, aki közölte: az összefogás láttán most valóban "egyesült nemzetekről" lehet beszélni.

Geldof és szervezőtársai a szombati brit sajtóban nyílt levelet tettek közzé a skóciai G8-csúcs részvevőinek címezve. Ebben azt üzenték a Nyolcaknak: a világ ugyanúgy követeli a naponta 50 ezer ember halálát okozó szélsőséges nyomor "abszurd igazságtalanságának" megszüntetését, ahogy annak idején követelte a rabszolgaság felszámolását, a női választójogot, vagy az apartheid eltakarítását.

A Make Poverty History kampányszervezet a rendezvénysorozatra kiadott összeállításában egyebek mellett azt írta: a világ három leggazdagabb emberének vagyona meghaladja a 600 millió legszegényebb ember összvagyonát, és 800 millió ember folyamatosan éhezik, miközben a világ több élelmiszert termel, mint valaha. Mindeközben a világon élő összes gyermek alapszintű oktatása 10 milliárd dollárból megoldható lenne, ami kevesebb az amerikaiak által évente fagylaltra költött összegnél.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek. Válasszon a legjobb ajánlatokból!