Elizabeth Taylor 70 éves

2002.02.26. 13:29
Hetven éve, 1932. február 27-én született Londonban Elizabeth Taylor amerikai színésznő. Kilencvenkilenc film, nyolc házasság, négy gyerek, kilenc unoka szerepel hosszú élete eddigi gyümölcsei között.
Szülei amerikaiak voltak, de Elizabeth születésekor épp Angliában éltek. Gyermekkorát itt töltötte, balettozni tanult, még a királyi család előtt is fellépett. A II. világháború kitörésekor szülei Los Angelesben telepedtek le. A kislány szépségére hamar felfigyeltek, 1942-ben kapta első filmszerepét és szerződését. Szerepelt a Lassie hazatér filmváltozatában, s a közönség végképp a szívébe zárta az öt Oscarra jelölt National Velvet (A nagy derby) című családi filmben, s ekkor még mindig csak 12 éves volt.

Liz Taylor képgaléria
Először 17 évesen ment férjhez a hotellánc-örökös Nicky Hiltonhoz, a házasság a lapok címlapján szerepelt. Egy év múlva már el is váltak, másodjára 1952-ben vezették oltár elé, a boldog férj ezúttal az idősödő Michael Wilding színész volt, akivel öt évig élt együtt.

Taylor hírneve egyre nőtt, még a gyengécske filmekben is becsábította az embereket a moziba. 1956-ban kapott ismét tehetségéhez méltó feladatot, Az óriásban James Dean volt partnere. A következő néhány évben volt a csúcson, a nagy sorozat első darabja a Fűzfaváros, amelyért 1957-ben először jelölték Oscar-díjra.

Oscar-elvonás büntetésből

1957-ben ismét férjhez ment, de harmadik férje, Mike Todd producer a következő évben repülőgép-szerencsétlenség áldozata, Taylor pedig a világ leghíresebb özvegye lett. A közönség azonban hamar elfordult tőle, amikor kiderült, hogy kollégái, Eddie Fisher és Debbie Reynolds házassága miatta bomlott fel - a csorbát azzal sem tudták kiküszöbölni, hogy Fisher feleségül vette a csábítót. A Taylorról kialakult képbe épp beleillett a

Macska a forró bádogtetőn (1958) frusztrált Maggie-jének szerepe. (A szerepért majdnem megkapta az Oscar-díjat, de a nős Fisherrel folytatott viszony miatt "büntetésül" kihúzták a listáról.) Az MGM-mel kötött szerződés utolsó darabja a Butterfield 8 című film volt 1960-ban, amelyért végre megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat.

Kleopátra: rekordköltségvetés és szerelem

1960-ban kezdte forgatni a híres-hírhedt Kleopátrát, amely ma is versenyben van a világ legdrágább filmje címért - az akkor ráköltött 44 millió dollár ma félmilliárdnak felel meg. A film forgatása a producereknek folyamatos katasztrófa volt (sokak szerint a végeredmény is, a nézőknek.) A filmet 16 hét alatt akarták tető alá hozni, ehhez képest csak három év múlva, 1963-ban készült el.

Taylor betegsége miatt többször le kellett állni a forgatással, a méregdrága díszleteket először Londonban húzták fel, majd Rómában újra felépítették azokat. Szinte szerencsének számított, hogy a forgatáson Taylor és Richard Burton egymásba szeretett, s a viharos románcról cikkezett a sajtó. A reklámra tehát nem kellett költeni, igaz, ez csak csepp volt a kiadások tengerében, a film soha nem hozta be az árát. Mégis filmtörténelmi jelentősége van: Elizabeth Taylor volt az első színésznő, akinek gázsija túllépte az egymillió dolláros határt.

A Taylor-Burton álompár (1964-ben házasodtak össze) több filmben remekelt: a Nem félünk a farkastól címűben (1966), amelyért Taylort méltón jutalmazták másodszor Oscar-díjjal, illetve a Makrancos hölgyben (1967). Az ezt követő néhány évben Taylor több bukásgyanús filmet forgatott, ráadásul nemcsak szakmai, de magánéleti problémákkal is küszködött. Burton 1972-ben a februári borsos virágárak ellenére még négyezer tulipánt küldött a 40. születésnapját éppen Budapesten ünneplő nejének, de tíz viharos év után 1974-ben elváltak. 1975-ben újra egybekeltek, de csak egy évig bírták újra együtt.

Flintstone Frédi anyósa

Az elmúlt negyedszázadban a közönséget már alig érdekelték Taylor filmjei, a sztár filmajánlatok híján tévéjátékokban és színpadon, többek között a Broadway-n szerepelt. Fölös energiáit jótékonykodásba ölte, közeli barátja, Rock Hudson halála után az AIDS-ellenes mozgalom vezéralakja lett.

Az újságokban inkább alkohol- és kábítószer-függőségéről, túlsúlyproblémáiról, betegségeiről és persze szerelmi életéről írtak. 1976-82 között John Warner szenátor lett a hetedik férje, míg a következővel, a nála húsz évvel fiatalabb Larry Fortensky építőmunkással egyik elvonókúráján ismerkedett meg. 1991-ben mondta ki nyolcadszor a korántsem holtodiglant Michael Jackson Santa Barbara-i birtokán, de az utolsónak szánt házasság is véget ért 1996-ban.

1989-1994 között még tévéfilmet sem forgatott (1989-ben felkérték, hogy Az ifjúság édes madarában meztelenül legyen látható, ezt nem vállalta, de kimerítően nyilatkozott róla), 1994-ben egyik utolsó filmszerepeként a Flintstone családban Frédi anyósát alakította. Utoljára 1997-ben került a lapok címlapjára, mert agyműtéten esett át.

Elizabeth lovag

Az alig 154 centi magas, egykor a világ legszebb színésznőjének tartott művész híresen vonzódik az ékszerekhez, főként a gyémántokhoz, szenvedélyeit milliomos férjei igyekeztek kielégíteni. Ő volt az első magánszemély, aki 60. születésnapját potom 150 ezer dolláros költséggel Disneylandban ünnepelte, sőt azt is sikerült elérnie, hogy erre az időre még a repülőgépeket is kitiltották a terület fölül.

Számos elismerése mellett az 1993. évi Oscar-díj átadáson a Jean Hersholt-ról elnevezett humanitárius díjjal jutalmazták az AIDS-kutatás támogatásért, míg 2000-ben II. Erzsébet brit uralkodó a lovagi címnek megfelelő "dame" rangra emelte. Elizabeth Taylornak négy gyermeke és kilenc unokája van. Sírfeliratának ezt szánja: Itt nyugszik Elizabeth Taylor, aki gyűlölte, ha Liznek hívták.