Fogynak a raverek

2002.07.15. 10:46
A tavalyinál lényegesen kisebb részvétel ellenére idén is sok dolga akadt a mentőknek a berlini Love Parade rendezvényén, a világ legnagyobb technobuliján.
A Máltai Segélyszervezet összesítése szerint vasárnap hajnali 2 óráig 391 személyt kellett kórházba szállítani, további 3404 esetben a helyszínen nyújtottak segítséget az ügyeletes orvosok, mentősök. A vidám raverek többnyire kimerültséggel, keringési zavarokkal, alkohol- és drogproblémákkal kerültek orvoshoz; az ügyeleti esetek száma a jóval alacsonyabb részvétel ellenére hasonló a tavalyihoz.

Az idei jelszó: Access Peace

Az "Access Peace" jelszóval hirdetett fesztiválra a múlt évihez hasonlóan legalább egymillió vendéget vártak a szervezők, ám a tavalyinál lényegesen kevesebb vettek részt dzsemborin. A rendőrség szerint a tavalyi egymillió résztvevővel szemben az idén két órával az esemény megkezdése után legfeljebb négyszázezren voltak. Az összesített adatok szerint a jelenlévők száma később félmillióra emelkedett, ám ez még mindig elmarad az 1999-ben mért rekordtól, amikor másfél millió ember hömpölygött végig a Tiergartenen.

1 mila watt

A tizennegyedik alkalommal megrendezett központi buli résztvevői szombaton délután táncoltak keresztül Berlin Tiergarten kerületén, a Június 17-e úton és más központi útvonalakon, a Love Parade egyéb hagyományos helyszínein. Negyvenöt kamion dübörgött végig a városon, a járművekről egymillió watt hangerővel szólt a zene. Németország nagyvárosain kívül érkeztek vendégek és DJ-k Spanyolországból, Nagy-Britanniából, Franciaországból, Lengyelországból, Hollandiából és Dániából A különböző színpadokon fellépett Dr. Mottke, a Love Parade alapítója és fő szervezője, fellépett Marusha, Paul van Dyke, Hardy Hard és más duftaművészek.

A zöldhelyzet fokozódik

A rendőrség idén különös figyelemmel készült az eseményre, hiszen korábban több merényletre is figyelmeztetést kapott, de hiába tartottak kutatást robbanószerek és fegyverek után. A hatóságok jelentése szerint terrorista fenyegetés nem érkezett a Love Parade-dal kapcsolatban. A Love Parade-ra egyébként kétezer rendőrt és ezer egészségügyi ügyeletest vezényeltek ki. A hatóságok fokozottan ügyeltek arra, hogy a résztvevők ne tegyenek kárt a növényekben.

A szombat délutáni órákban különösebb probléma nélkül megtartották a Love Parade hagyományos ellenrendezvényét, a Fuck Parade-ot is.