Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Mátrix 2 kalózmásolatok az interneten

2003.05.29. 11:15
Szélesvásznú, surround hangzású Mátrix-Újratöltve kópiák tűntek fel az internet magyar szegletében is.
A Kazaa 226 millió felhasználóval rendelkező fájlcserélő rendszerét még a premier előtt elárasztották a Mátrix Újratöltve digitális példányai, ezek közül azonban egy sem volt a várt film kalózverziója. A fájlok legtöbbször lejátszhatatlanok voltak, vagy valójában egy másik filmet rejtettek: például az első Mátrixot, a Harcosok Klubját, vagy a Jégkorszak illetve a Dumb & Dumber című filmeket.

A gyártó Warner Brothers és az ausztrál Village Roadshow Pictures mindent megtett, hogy a Mátrix-trilógia második része a premierig titok maradjon, reptéri fémdetektorokat alkalmaztak például az előzetes vetítéseken és a sajtó számára tartott előadásokon, hogy így akadályozzák meg kézikamerás felvételek készítését.

A film forgalmazói a világ miden pontján közel azonos időben próbálták meg bemutatni a Mátrixot, hogy így vegyék elejét a kalózmásolatok terjedésének, de az X-Men 2 rekordját nem döntötte meg a film, azt ugyanis hasonló megfontolásokból 93 országban egy időben mutatták be.

A BBC szerint azonban kedden már számos kópia keringett az interneten a filmszínházakban két hét alatt több mint 360 millió dollár bevételt produkáló alkotásból, sőt Londonban rossz minőségű Mátrix 2 DVD-ket is lehetett vásárolni a fekete piacon.

Fájlcserélők Hollywood ellen

A Mátrix-Újratöltve kópiáit a legtöbben a BitTorrent nevű fájlcserélő program segítségével töltik le, amely az eddigi p2p programokkal ellentétben nem tartalmaz bonyolult keresőkomponenst, csak a fájlcserében részt vevő honlapokról történő letöltéseket felügyeli, és gyorsítja meg. Naponta több száz felhasználó tölti le a BBC által említett honlapról a Mátrix második részét, ahonnan az új fájlcserélő programnak köszönhetően alig több mint három óra alatt jön le le a film a szélessávú internet-eléréssel rendelkező felhasználók gépére. Ráadásul a BitTorrent működési elvéből adódóan ez az idő várhatóan tovább fog csökkenni, hiszen minél többen töltik le a kérdéses fájlt, annál gyorsabb az átlagos letöltési sebesség.

Az interneten keringő digitális kópiát minden bizonnyal nem egy moziban készítették titokban kézikamera segítségével, hiszen a film jó minőségű, szélesvásznú és a hangsáv is sorround hangzású. Jack Valenti, az Amerikai Filmgyárak Szövetségének elnöke az esettel kapcsolatban megjegyezte, hogy jelenleg az internetes kalózmásolatok előretörése a filmipar legnagyobb problémája, és a szélessávú internet-elérés terjedésével párhuzamosan a fájlcserélő programok egyre nagyobb fenyegetést jelentenek majd Hollywood számára.

Magyar warez

Az Index információi szerint két napja a magyar 0day warez honlapján is fent volt a Mátrix-Újratöltve, ahonnan egy emelt díjas SMS fejében bárki letölthette a digitális kópiát. Tegnap délutánra azonban az oldalnak ingyenes tárhelyet biztosító szolgáltató törölte az egész honlapot.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!