Paul McCartney minden drogot kipróbált

2004.06.03. 13:27
Kokain-, heroin-, fű- és LSD-fogyasztásáról vallott a sztár, hangsúlyozva, hogy ő a drogok hatását legtöbbször nem is érezte. Kiderül, hogy börtönbe is csak negyed kiló fű miatt került.
Paul McCartney végre teljes képet adott a már feloszlott Beatles együttes droghasználatáról. Az Uncut magazinnak adott interjújából nem csak olyan nyilvánvaló dolgokra derült fény, hogy a hippi éra sztárjai rendszeres marihuána fogyasztással ellensúlyozták a vietnámi háborút, és hogy a Lucy in the Sky With Diamonds című szám, kezdőbetűinek megfelelően, valóban az LSD-ről szól, nem pedig Lennon gyerekének egy kedves rajzáról.

Paul McCartney heroin használatról, egy kokainozással töltött évről, és a hőskor ismeretlen drogjáról is beszámolt az egészségmániás kor olvasóinak.

Nem éreztem semmit

Igaz, védekezésül megjegyezte, a Beatles sikereinek csúcsán fogyasztott heroinról nem tudta, hogy micsoda. "Egyszerűem csak a kezembe nyomtak valamit, és én meg elszívtam." - mondta, majd, hogy még hiteltelenebb legyen a történet, hozzátette: "egyáltalán nem éreztem semmit".

A sztár fokozva a sztorit elmesélte, nagyjából egy évig élt kokainnal is, de állítása szerint "nem volt megőrülve érte". Igaz, Paul McCartney ez esetben nem a drogot találta enyhének, hanem az utóhatásokat túl erősnek.

Köztünk élnek ők is
Köztünk élnek ők is
Nem tagadta viszont, hogy a drogok hatottak a Beatles legtöbb számára. A Got To Get You Into My Life például a fűről szólt, habár a közönség akkoriban nem vette a célzást. A Day Tripper pedig egy LSD-utazás élményét osztotta meg a hallgatósággal.

Visszafogott drogozás

A BBC által idézett interjúban a gömbfejű énekes-gitáros fellebbenti a fátylat az annak idején nagy vihart kavart Lucy in the Sky with Diamondsról is. Bár John Lennon azt állította, hogy a számot nem az LSD ihlette, hanem fiának egyik bájos rajza, McCartney most bevallotta, hogy a sztori úgy nem volt igaz.

A Beatles ezek ellenére sem élt kirívó életet, révedt a múltba a zenész. "Akkoriban mindenki úgy élt, mint mi."

Az együttes drogos karrierje egyébként még akkor kezdődött, amikor a virággyerekek zselézett kacsafrizurával twisteltek harangszoknyás nőikkel. A Hamburgban koncertező korai Beatles amfetamin tabletták segítségével tartotta a tempót. McCartney szerint akkoriban ez volt a legkedveltebb szer az undergroundnak nevezett világban. Igaz, ő a tablettákból sem fogyasztott sokat. "Azt hiszem, már fiatalon megtanultam, hogyan kell visszafogottan csinálni a dolgokat."

Tea McCartney elmesélte, nem az amfetamin vagy a fű volt élete első drogja, hanem a tea. A korai hatvanas években Lennonnal Twining márkájú teafüvet szívtak pipából, ismertette meg a hőskor módszereivel az ifjabb nemzedéket a drogok fénykorának visszafogott mestere.

"Jól megtömtük a pipát, elszívtuk, majd nekiálltunk dalokat szerezni" - számolt be módszerükről.

Tokio, fű, börtön

McCartney drogos ügyei a mostani esetet megelőzően egyszer kerültek címlapra, amikor a 1980-ban letartóztatták a tokiói repülőtéren. A Wings zenekar tagjaként érkező zenész csomagjában 225 gramm füvet találtak a vámosok, így azonnal börtönbe is zárták. McCartney tíz napot töltött rács mögött, mielőtt kitoloncolták volna az országból.

"New Yorkból jöttünk, ahol nagyon jó minőségű füvet szereztem be. Tudtam, hogy hamarosan indulunk Japánba, és addig képtelenek leszünk elfogyasztani az egészet. De a cucc annyira jó volt, hogy nem akartam lehúzni a vécében, ezért döntöttem úgy, hogy magammal viszem" - mesélt a nehéz döntésről.

Mielőtt azonban az a téves képzet alakulna ki az olvasóban, hogy McCartney a drogok szerelmese, idéznünk kell interjújának azt a részletét, ahol elmondja: "Mostanában már nem élek ilyen szerekkel. Kinőttem belőle".