Dokumentumfilm készül a Metallicáról

2002.03.04. 14:33
Közel egy éve két ismert dokumentumfilmes lohol a levitézlett hardrockerek nyomában.
Cudar idők járnak a Metallica portáján: Jason Newsted basszgitáros váratlan kiválása, James Hetfield politox elvonókúrái és az internetes zenecserélgetés megállítására indított Napster-per támogatása meglehetősen megtépázta a szebb napokat látott csapat hírnevét. A levitézlett hard-rockerek most új eszközzel próbálják felhívni magukra a figyelmet.

Kamera balról
Lars Ulrich, Kirk Hammett, James Hetfield
Hetfieldék felkérték Joe Berlinger és Bruce Sinofsky dokumentumfilmeseket, hogy vegyék kamerára új lemezük stúdiófelvételeit, sőt olyan személyes eseményeken is legyenek jelen, amelyekről még a legelvetemültebb Metallica-fanok sem álmodtak.

A filmes duóból elsősorban Berlinger neve tűnhet ismerősnek: ő rendezte a Blair Witch Project második részét. De együtt is dolgoztak már több dokumentum és fikció határán mozgó filmekben, egy közös filmjük kapcsán kerültek személyes kapcsolatba a Metallicával is. A valós történetet feldolgozó '96-os "Robin Hood-hegyi gyermekgyilkosságok" filmzenéjéhez Hetfieldék két dalt rendelkezésre bocsátottak - ráadásul teljesen ingyen.

A két filmes tavaly április óta van a csapat nyomában, és a tervezett anyag 30-40 százalékát felvették már. Beszámolóik szerint a több száz órányi felvételeken "korlátlan betekintést" kaphatunk az új album születésének körülményeibe és az együttes tagjainak magánéletébe is.

Metallicáék egyébként nem először próbálkoznak önéletrajzi dokumentumfilm készítésével. Öt évvel ezelőtt is szóltak már Berlingeréknek, ám közvetlenül a forgatás előtt bejelentették: nem készek a kamerára. A nyáron "alkoholizmus és egyéb addikciók" címén elvonókúrára vonult Hetfield ezúttal semmit nem akart elkendőzni a közönség elől, és a filmesek is őszinte képsorokat ígérnek. Hogy a végeredmény mikor lesz látható, az elsősorban az együttes tagjain múlik. Legutoljára három éve jelent meg koncertlemezük a San Francisco-i szimfonikusokkal kiegészülve.