Elhunyt Arthur Miller

2005.02.11. 17:55
Arthur Miller, a huszadik század egyik legnagyobb amerikai írója csütörtök este hunyt el. Családja mindvégig vele volt - közölte a sajtóval pénteken a CNN híre szerint asszisztense, Julia Bolus.

Miller egész fiatalon, harminchárom évesen aratott hatalmas sikert Az ügynök halála (Death of a Salesman) című darabjával 1949-ben, amiért Pulitzer-díjjal tüntették ki, az előadás pedig Tony-díjas lett. A darabot alig hat hét alatt írta: "Akkor még nem is sejtettem, hogy ekkora mítoszt csinálnak majd belőle" - vallotta be évtizedekkel később.

Arthur Miller
Arthur Miller

Amerika első számú csillagával, Marilyn Monroe-val 1956-ban kötött házasságot; viszonyuk révén Miller nevét az egész világ megismerte.

"Amíg együtt voltunk, minden erőmet annak szenteltem, hogy segítsek megoldani Marilyn problémáit. Sajnos, nem jártam sikerrel" - nyilatkozta az író 1992-ben.

1953-ban egy másik mesterműve, A salemi boszorkányok (The Crucible) nyert újabb Tony-díjat. A darabhoz Miller az abban az időben tomboló mccarthyzmus, a baloldali érzelmű amerikai értelmiség elnyomása nyomán kialakult politikai légkörből merített ihletet. A salemi boszorkányok lett Miller legtöbbet játszott műve.

Az író Inge Morath fotóművésznőtől született lánya, Rebecca Miller, elismert függetlenfilmes - forgatókönyvíró és rendező - Amerikában, aki férjével, a színész Daniel Day Lewisszal forgatta legutóbbi filmjét, az idei Sundance-en nagy sikert aratott Jack és Rose balladáját (The Ballad of Jack and Rose).

Arthur Miller évek óta küzdött a rákkal, csütörtök este tüdőgyulladás és szívelégtelenség okozta halálát. Nyolcvankilenc éves volt.