Tízmillió dollárral újraindul a Legyen Ön is milliomos

2004.01.26. 19:30
Tízszeres nyereménnyel és számítógépes játékot idéző, új szabályokkal dobnák fel az Amerikában már kiégett sorozatot.
A világ legnépszerűbb kvízműsora, a Legyen Ön is milliomos megújítására készül az amerikai ABC televízió, írta a New York Times. A Magyarországon még sikerei csúcsán álló műsor újra hangszerelésére azért volt szükség, mert az adó az évek során túlságosan is intenzíven futtatta azt.

A február végén bevezetendő, új széria az eddigitől eltérően nem heti sorozatként jelentkezne, hanem egyhetes futamokban kerülne a képernyőre. A műsorok egyórásak lesznek, címük pedig az eredeti "Millionaire" helyett "Super Millionaire", azaz "Szupermilliomos" lesz, jelezve a legfontosabb újdonságot: a győztes a megszokott egymillió dollár helyett az exkluzív kiadásban 10 millió dollárt nyerhet.

A megszokotttól eltérően azonban nem folyamatos műsorként sugároznák a nyolcvan országban sikeres sorozatot. Ha a műsor teljesíti az elvárásokat, az ABC évi három alkalommal futtatja majd a kvízműsor különkiadását.

Kiégett tévéműsor

A siker azonban koránt sem biztos, vélik a szakemberek. A Legyen Ön is milliomos diadalútja még akkor kezdődött, amikor újdonságnak számított a főműsoridőben adott vetélkedőműsor, mára viszont a képernyőn mindennaposak a kvízműsorok és reality show-k.

Az ABC-nek vissza akarja hódítani azokat a nézőket, akik akkor pártoltak el az adótól, amikor az heti több estéjét szentelte a műsornak. Az ABC vezetői azonban úgy vélik, a show vonzereje változatlan, annak ellenére is, hogy 2002 óta nincs műsoron.

Mértékletesség és wow-faktor

"Ez a megfelelő idő" - nyilatkozta Lloyd Braun az ABC egyik vezetője a New York Times-nak, rámutatva arra, hogy a Legyen Ön is milliomos még mindig sikerrel fut a világ csatornáin. Braun hangsúlyozta, hogy nem fogják elkövetni az előző sorozat hibáit, és csupán évi két-három alkalommal futtaják majd a műsort.

A show legnagyobb újítása természetesen a jelentős pénznyeremény lesz, hiszen ahogy Braun elmondta, "a műsor első verziójában forradalmi volt az egymilliós fődíj, mára viszont ez teljesen elterjedt lett a tévében. Elveszítettük a wow-faktort".

Mindemellett a Szupermilliomos struktúrája is változik. A formatba beépítik egy számítógépes játék stílusjegyeit: a sikeres játékos egyre magasabb szintekre érhet el, amelyek színben és a díszletek jellegében vizuálisan is elkülöníthetőek lesznek. Új életek helyett a játékos itt azonban újabb segítségeket kap.

A régi játék három segítsége a Szupermilliomos esetében még hárommal bővül, bár az nem szivárgott ki, kiket és milyen módon kérdezhet meg a megrémült játékos.

A hamarosan bemutatandó sorozat változásai a formatot létrehozó, és azt 80 országba eladó cég, a Celador jóváhagyásával kerülnek a képernyőre.