Hárommillió dolláros óvadékkal szabadult Michael Jackson

2003.11.21. 06:05
Letartóztatták Michael Jacksont, de a vádak ismertetése után 3 millió dollár óvadék fejében szabadon távozhatott a rendőrségről. A pedofíliával vádolt sztár feladta magát a kaliforniai rendőrségen. Bizonyíték még nincs, de a gyerekekkel bevallása szerint is szívesen együtt alvó sztár karrierjének így is vége lehet. Tízéves kora óta először maradt szerződés nélkül, lemeze pedig megbukott.
A pedofília gyanújába keveredett Michael Jackson csütörtök délután magángépén megérkezett Santa Barbarába, ahol az ügyvédjével történt megbeszélés szerint találkozott a hatóság képviselőivel. A popsztárt a repülőtéren megbilincselték, és a rendőrségre kísérték, írta a BBC csütörtök éjjel.

Ölében kis rajongóval
Az utóbbi időben a moonwalk helyett inkább gyermekügyeiről nevezetes sztár a vádak ismertetése után 3 millió dollár óvadék fejében szabadon távozhatott a rendőrségről. Jackson feltartott kézzel a győzelem jelét mutatva lépett ki az épületből, majd azonnal egy terepjáró füstüvege mögé rejtőzött az újságírók elől.

Mint arról beszámoltunk, a popénekest ismét pedofíliával vádolják a kaliforniai hatóságok, és kedden letartóztatási parancsot adtak ki ellene. Ugyanezen a napon a rendőrség házkutatást tartott Jackson kaliforniai birtokán. Arról nem érkezett hír, milyen eredménnyel zárult a több órán át tartó vizsgálat.

A sztár az utóbbi három héten gyermekeivel Las Vegasban tartózkodott, ahol új albumához forgatott videoklipet. Érdekes egybeesés, hogy új "One more chance" című számát az az R. Kelly írta, aki jelenleg szintén fiatalkorúval folytatott szexuális viszony miatt áll vád alatt.

Szaftos vallomás 18 éven felülieknek
Michael Jacksont tíz évvel ezelőtti, hasonló ügye során egy tizenhárom éves fiú, J. Chandler vádolta meg szexuális zaklatással. A vád szerint 1992 májusától fokozatosan alakult ki közöttük kapcsolat. Először akkor aludtak együtt, amikor az Exorcist című film után a fiú félt, majd ezután rendszeresen egy ágyban aludtak Jackson kaliforniai birtokán, hotelekben, vagy éppen a gyerek otthonában, annak ellenére, hogy anyja és mostohabátyja mindenhol, még az európai turnékon is velük tartott. A popsztár a fiú elmondása szerint először csak megölelte, majd puszit adott neki. Mikor köszönésként már a nyelvét is a szájába tette, ő ellenkezett, mire Jackson sírni kezdett: "Ebben nincs semmi rossz - mondta - más fiúk is csókolóznak velem nyitott szájjal. Ha nem teszed meg, nem vagy a barátom." Később az ágyban is csókolóztak egymáshoz simulva.
93 májusában, egy monacói hotel fürdőszobájában maszturbált először előtte a popsztár. Hogy ő is megtegye ugyanezt, rábeszélésként megnevezte azokat a fiúkat, akik már csinálták vele korábban. Állítása szerint Jackson az ágyban kiverte a fiú nemiszervét kézzel, majd szájjal is próbálkozott. Ezt később rendszeresen tette. Viszonzásként Jackson mellét kellett szopogatnia annak önkielégítésekor, Jackson közben a fiú fenekét fogta és a fülébe nyalt. Mikor ismét ellenkezett, a popsztár ismét sírva fakadt. Jackson arra kérte, hogy mindezt senkinek ne mondja el.
A kapcsolat 93 júniusában szakadt meg, amikor az apa vette át a fiú feletti gyámságot.
Jackson a házkutatás hírére közleményt adott ki, amelyben kijelentette, nem tudja, milyen okból vizsgálták át kaliforniai birtokát, de jelezte, hogy kész együttműködni a hatóságokkal. Mindezek ellenére találgatásokra adott okot, hogy a negyvenöt éves sztár visszatér-e otthonába.

Az ügy elfogulatlan megítélését nehezíti, hogy Jackson egy televíziós dokumentumfilmben már elismerte, előfordult, hogy gyermekekkel osztotta meg ágyát. "Ez olyan elbűvölő, olyan édes" - mesélt "szunyókáló partiairól".

Háromtól nyolc évig

Santa Barbara megye seriffje, Jim Anderson sajtóértekezletén elmondta, hogy Jacksont kiskorú személy többrendbeli szexuális molesztálásával vádolják. Az énekest felszólították, szolgáltassa be útlevelét, és engedelmeskedjen a hatóságok utasításainak.

A Court TV nevű amerikai kábeltelevízió értesülései szerint a házkutatásra azért került sor, mert egy tizenkét éves, jelenleg pszichoterápiás kezelés alatt álló fiú szexuális zaklatással vádolta meg az énekest.

A letartóztatási parancsot Kalifornia állam azon törvényének megsértése miatt adták ki, amely tiltja a szeméremsértő és buja viselkedést tizennégy év alatti személyekkel. Jacksont így három évtől nyolc évig terjedő börtönbüntetésre ítélheti a bíróság, ha bűnösnek találja.

Az ügyész fagyos ember

Jackson értetlenkedő nyilatkozatával egy időben megszólalt egyik ügyvédje, Brian Oxman is, és ügyfelével ellentétben úgy tudta, a rendőrség már közel két hónapja foglalkozik az üggyel, írta a CNN.

Ügyész, sheriff
Ezt látszik megerősíteni Thomas W. Sneddon körzeti ügyész is, aki elmondta: "Már hetek óta készülünk az akcióra, de operatív okokból várnunk kellett". Sneddon ezzel kívánt válaszolni azokra a vádakra, amelyek szerint az új Jackson-lemez megjelenésének napjára időzített házkutatással el akarják lehetetleníteni az énekest.

Tény, hogy Jackson tíz évvel ezelőtti, hasonló ügye is egy lemez megjelenésének idejére esett. Abban az időben egy tizenhárom éves fiú, J. Chandler vádolta meg szexuális zaklatással. A rendőrség akkor is megjelent a kaliforniai birtokon, ahol a popsztár saját állatkertet és vidámparkot rendezett be "gyermekrajongói" vendégül látására. Az ügy megegyezéssel zárult, Jackson, bár határozottan cáfolta a vádakat, több millió dollár kifizetésével kerülte el a pert.

Jackson ezután egyébként egyik slágerében megemlékezett az őt támadó ügyészről. D.S című dalának refrénjében a kórus négyszer ismétli: "Sneddon fagyos ember".

Cindy Lauper lenyomja Jacksont

A média a házkutatásnál
A botrány a The Times szerint aláásta Jackson új válogatáslemezének sikerét. A rádióállomások és forgalmazók újragondolják promóciós terveiket, amelyeket arra alapoztak, hogy a lemez karácsonyra a sikerlisták első helyén áll majd.

"Megdöbbentő, milyen gyengén megy az új lemez - idézi a Newbory Comics üzletlánc tulajdonosát a Boston Globe. - Míg Cindy Lauper ugyanaznap megjelent albumából százötven kelt el, Jacksonéból csak kilencvenet vettek".

Az albumból az első két nap nem fogyott több 100 000-120 000 példánynál, ami gyenge indításnak számít, jegyezte meg egy szakértő a BBC-nek.

A siker pedig nagyon fontos lenne az egykor a leggazdagabbak közé sorolt előadónak, aki a The Times értesülései szerint kétszáznegyvenmillió dolláros adóssággal küszködik. Jackson komoly pénzügyi gondjai 2002 júniusában kerültek nyilvánosságra, amikor összetűzésbe került a Sony egykori vezérével, Thomas D. Mottolával, azt állítva, hogy Invincible című lemeze a gyenge promóció miatt ment olyan rosszul. Ebből az albumból ugyanis összesen kétmillió darabot adtak el, a Thriller huszonhárommilliójával szemben.

A Sony azonban azt állította, huszonötmillió dollárt fordított reklámra, és csak a gyenge eladások láttán léptek vissza a további befektetésektől, írja a New York Times. Az akkori problémák azonban eltörpülnek a jelenlegiek mellett. Most ugyanis, tízéves kora óta először, Jackson már nem rendelkezik érvényes kiadói szerződéssel sem.