Melegek a rasztafárik ellen

2003.09.19. 13:45
Lehet, hogy éppen a jövő heti Mobo-díjátadó ceremónián tartóztatják le azt a három jamaikai reggae-zenészt, akiket melegjogi aktivisták jelentettek fel a Scotland Yardnál, mivel állításuk szerint az énekesek dalaikban a melegek elleni erőszakra bujtanak fel.
Három reggae-zenész ellen tettek feljelentést a melegek jogait védő aktivisták, akik egész dossziéra való bizonyítékot tártak a rendőrök elé - írja a Guardian. A Beenie Man, Bounty Killer és Elephant Man néven ismert énekesek dalszövegeikben a melegek elleni erőszakra, sőt gyilkosságra is bujtogatnak. A homofóbia egyébként az egész jamaikai dance hall-világra jellemző.

A három zenészt egyébként jelölték a Mobo-díjra, amely a reggae-zene egyik rangos kitüntetése. A díjakat a jövő héten adják át, s könnyen lehet, hogy Beenie-t, Bounty Killert és Elephant Mant éppen a díjátadón tartóztatják majd le.

Az aktivisták bíznak abban, hogy a brit ügyészség, amely az utóbbi időben nagy erővel üldözi az uszító megnyilvánulásokat, ebben az esetben is határozottan fog eljárni. Bár a brit főügyész korábban jelezte, az uszítás akkor is megállapítható, ha nem követte erőszakos cselekmény, az OutRage melegjogi szervezet vezetőjét, Peter Tatchellt tavaly valóban megverték a feldühödött reggae-rajongók, amikor a Mobo-átadás helyszíne közelében demonstrált.

A vallás okozza a homofóbiát?

A Mobo szervezői viszont azzal védekeznek, hogy az inkriminált dalokat legalább két évvel ezelőtt vették fel, így azok nem is játszottak szerepet a jelölésben. Vanessa Amadi, a szervezők szóvivője maga is sértőnek, sőt undorítónak találta az ominózus szövegeket, de kijelentette: az előadók már új utakon járnak.

Chris Wells, az Echoes zenei magazin szerkesztője arra figyelmeztette az OutRage-et, hogy erőfeszítéseik hiábavalóak. "Jamaika társadalma mélyen vallásos, ezért elítéli a homoszexualitást. A homofóbiának ezek a dalok legfeljebb tünetei", véli Wells.