Fort Knox és kamu francia filmzene Bécsből

2005.05.20. 15:12
Pénteken a Thievery Corporationhöz kötődő amerikai Fort Knox Five nevű produkció, szombaton a bécsi hiphopszíntér neves szereplője, az újabban álfilmzenéket gyártó Urbs lép fel a Mokka Cukában.

Május 20-án, pénteken az amerikai Fort Knox Five lép fel a Hajógyári szigeten található Mokka Cukában. Steve Raskin és Sid Barcelona lassan hét éve ügyködnek Fort Knox nevű stúdiójukban, profin ötvözve a funkot, a soult és a breakbeatet. "A breakbeat minden formája érdekel bennünket - mondják. - A tempó csak egy dolog. Imádjuk használni a változatosságot, hogy megmutassuk, hogy a dub, a funk, a bossa mind összeérnek valahol!" Érdemes tudni róluk, hogy ők istápolták a Thievery Corporation eddig megjelent tizenvalahány maxiját és két nagylemezét.

A tavaly életre hívott Fort Knox Five nevű projekt Steve Raskin és egy bizonyos Jon Horvath közös vállalkozása. Pár hónap alatt megjelentettek négy saját maxit, illetve remixeket a Mo' Horizonsnak, Afrika Bambaataanak, Dr. Rubberfunknak, Rodney Hunternek és a Dynamo Productionsnek. Péntek este magyar részről Infragandhi és Cyborg Templar rakja a lemezeket

Kamu filmzene

Május 21-én, szombaton az osztrák Urbs teszi a helyen tiszteletét, akinek legutóbbi lemeze egy, a hatvanas évek Párizsában játszódó képzeletbeli filmnek a zenéje. A koncepció Urbs, azaz Paul Nawrata fejéből pattant ki; ötlete hamar értő fülekre talált - a hatszámos demóra nem más csapott le, mint a soundtrack későbbi társproducere, Peter Kruder. A lemez tizenegy felvételt tartalmaz, és ha ezekben közös nevezőt keresünk, tisztességes fekete-fehér filmhez illően a dzsesszre lyukadunk ki, de olyan érdekességek is becsúsznak, mint egy Duran Duran-feldolgozás, vagy egy legendás dzsesszénekesnő, Christine Jones vendégszereplése.

Urbs ugyan szólóban csak idén lépett nagyközönség elé, de már évekkel ezelőtt nevet szerzett a bécsi hiphopszíntéren. David Schullerrel Urbs&Cutex néven két nagy sikerű albumot ("Breaks of Dawn" és "Peace Talks!") is jegyeznek.

A szombat este további fellépői Sanyi és a The Uptown Felaz.