A Gorillaz kapta a legjobb zenekar MTV-díját

2005.11.04. 10:06
Az MTV Europe Music Awards gáláján két díjat kapott a Green Day, a Coldplay, a legjobb zenekar a tulajdonképpen nem is létező Gorillaz lett. A U2, a Franz Ferdinand, Eminem, 50 Cent (három jelöléssel) és Kanye West díj nélkül maradt.

Madonna a napokban megjelenő új lemezének egyik dalával nyitotta meg az MTV Europe Music Awards gáláját csütörtökön este Lisszabonban, óriási sikert aratva. A tévécsatorna díjkiosztóján két díjat kapott az amerikai Green Day együttes: övék lett a legjobb album és ők nyerték a rock kategória versenyét. A Budapesten is járt banda Anastaciától vehette át a trófeát.

Virtuális együttes a legjobb

Ugyancsak két díjat kapott a brit Coldplay együttes, az egyiket a legjobb dal, a másikat pedig a legjobb brit-ír előadó kategóriában. A legjobb együttesként a tulajdonképpen nem is létező Gorillazt - egy virtuális zenekart - tüntették ki, holott nagyon is létező zenekarokat is jelöltek a díjra - a U2-t, a Coldplayt, a Green Dayt.

A nők között a kolumbiai Shakira nyert Alicia Keys, Gwen Stefani és Mariah Carey előtt. Alicia Keys a rhythm and blues kategória nyerteseként vigasztalódhatott, de Gwen Stefaninak négy, Mariah Carey-nek és Missy Elliottnak két-két jelölés után üres kézzel kellett távoznia.

A férfiak mezőnyében Robbie Williams volt a befutó amerikai vetélytársak, 50 Cent és Eminem előtt. A rhythm and blues előadók versenyében Alicia Keys többek között Ushert és Mariah Carey-t utasította maga mögé. A popkategóriában a Black Eyed Peas együttes nyert, Robbie Williams és Gwen Stefani előtt.

A U2 nem kapott semmit

A hip-hop kategóriában Snoop Dogg nyert 50 Cent és Kanye West előtt. Az alternatív mezőnyben a System of a Down együttes volt a befutó, többek között Becket utasítva maga mögé. A legjobb videóért a Chemical Brothers, a legjobb új produkcióért járó elismerés pedig a brit James Blunté lett. A U2, aFranz Ferdinand, Eminem, 50 Cent (három jelöléssel) és Kanye West díj nélkül maradt.

A tizenhárom kategória győzteseit szakmai jelölés után a közönség választotta ki szavazással, a legjobb videó díjáról viszont szakmai döntés született. A díjkiosztó fellépői között volt a Green Day, a Franz Ferdinand, a Back Eyed Peas, a Gorillaz megszemélyesítői, Shakira és a Pussycat Dolls. A díjkiosztók között a közönség a Sugababes lánycsapat tagjainak, valamint Luis Figónak és Nuno Gomesnek, a hazai sztár-labdarúgóknak örvendezhetett. Madonna és Bob Geldof Afrika éhezőiről szólt a hallgatóságnak.

A csütörtök esti, immár tizenkettedik gála házigazdája Sacha Baron Cohen brit komikus volt, akinek legismertebb figurája Ali G, de ezúttal Borat Sagdiyev, a kazah riporter alteregóját vette elő. A gálát körülbelül egymilliárd ember követhette televízión keresztül.