Ágnes
-11 °C
-4 °C

Cenzúra az MTV Europe-on?

2003.03.26. 15:40
Az MTV Europe nem sugározhat háborút ábrázoló, vagy ahhoz kapcsolódó klipet, illetve műsort. Az intézkedés kísértetiesen hasonlít a szeptemberi terrortámadáskor bevezetett médiaszabályozásra.
Az MTV jegyzékbe foglalta előírásait azokkal a videoklipekkel és műsorokkal kapcsolatban, amelyek valamilyen módon összefüggenek a háborúval, illetve ábrázolják azt. A belső használatra szánt e-mail eddig tisztázatlan körülmények közt került nyilvánosságra, mivel ugyan napok óta kering a világhálón, de a csatorna még nem kommentálta.

"Nyilvánvalóan felfokozza az emberek érzékenységét és nyugalmatlanságát a háborút, katonákat, bombázásokat, épületek romba dőlését mutató képsorok. -áll a csatorna munkatársainak széltküldött e-mailben. Ezért az MTV mellőz minden olyan programot, amely sértheti a közízlést és az emberek érzéseit. Ezért nem sugároz az adó olyan klipeket, amelyekben háború, katonák, haditervek, bombák, lövedékek, lázadások vagy kivégzések láthatóak." Emellett az MTV azokat a videókat sem sugározza, amelyek címében szerepel a "bomba", a "fegyver", a "háború" és az ezekhez hasonló szavak.

De nem ez az egyetlen döntés, amit az iraki konfliktusra reagálva hoztak a zenei csatronák vezetői. A VIVA hálózat például úgy próbálja kifejezni béke iránti elkötelezettségét, hogy március 20-tól a zenetévé összes csatornáján látható a béke nemzetközi szimbóluma közvetlenül a viva embléma, az úgynevezett station id alatt. A médiacég mindezzel nem kíván cpolitiaki állásfoglalást tenni, csak humaitárius megfontolásokból kezdett az akcióba.

Pár klip a listáról:
System of a Down "Boom!"- a háborúellenes klip tényeket és elképzeléseket tartalmaz az iraki háborúról és az áldozatokról.
Aerosmith "Don't want to miss a thing" - az "Armageddon" című filmből mutat részletet.
Manic Street Preachers "So Why So Sad" - a klipben látható egy katona megölése és egy kézigránát felrobbanása, ráadásul midnezek össze is függnek egymással.
Passengers/U2 "Miss Sarajevo" - a klipben fegyverek és felrobbantott épületek láthatók, no meg szó esik Szarajevóról.
Bon Jovi "This ain't a love song" - a videón háborús jelenetek és nyomorgó emberek szerepelnek.
Iggy Pop "Corruption" - a klipben háborúk, felkelések, fegyverek láthatóak és mellesleg feltűnik egy "Szeretjük a fegyvereket" felirat is.
Radiohead"Lucky" - a klipben háborús jelenetek és sérült gyerekek vannak.
Billy Idol "Hot in the City" - a klip egy atomrobbanást mutat.
Armand van Helden "Koochy" - a klipben egy atomrobbanás és egy hajó felrobbantása látható.
Trick Daddy "Thug Holiday" - a klipben egy katona meggyilkolását mutatják.

Outkast "B.O.B (Bombs over Baghdad)" - (Bombák Bagdad felett)
Radiohead "Invasion" - (Invázió)
Megadeth "Holy Wars" - (Szent háborúk)
Gavin Friday "You, Me and World War Three" - (Te, én és a harmadik világháború)

Tiltással az asszociációk ellen

Az ilyen típusú tiltólista nem számít újdonságnak a médiában; hasonló korlátozásokra próbálták kényszeríteni az amerikai rádióállomásokat a tavalyelőtti szeptember 11-i terrortámadás után is, bár a lista készítői akkor is hangsúlyozták, hogy nem betiltásról, csak ajánlásokról van szó. Az állítólagos tiltott számok jegyzéke a Clear Channel Communications ülésén született meg, melyen a cég programigazgatói vettek részt.

Pam Taylor, a Clear Chanel szóvivője akkor így nyilatkozott: egy óriáscégnek, aminek 1213 rádióállomás van a kezében és lefedi az egész médiapiacot, soha nem szabhatja meg senki , milyen zenét játszhat, vagy kellene játszania. Taylor szerint a lista csak javaslatokat tett az akkor "nem kívánatos", esetleg sértő dalok mellőzésére, de nem volt semmilyen utasítás benne. A felsorolásban említett számok általában erőszakot, robbanásokat, repülőszerencsétlenségeket tartalmaztak, vagy valamilyen módon New Yorkhoz kapcsolódtak.

Akkoriban tiltólistára került például a Metallica: Seek an Destroy (Kutass és rombolj) című száma vagy az AC/DC: Safe in New York (Biztonságban New Yorkban) elnevezésű dala.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.