A Massive Attack napos oldala

2004.03.04. 16:19
A Nightmares On Wax frontembere először kényezteti Budapest értő közönségét szívmelengető soullal oltott hiphoppal március 5-én az A38 állóhajón.
Hiába keresi az ember, a Nightmares On Wax slágerei sosem kerültek az R&B-toplisták élére. A jelenség azért is érthetetlen, mert a Massive Attack napos oldalának is címkézett formáció legalább annyira meghatározó alakja a puha downtemponak, ahogy Michael Jackson neve összeforrt a plasztikai sebészettel.

Az angliai Leedsből induló Nightmares On Wax George Evelyn (DJ EASE) és Kevin Harper duójának indult a 80-as évek végén. A kitartó fejenpörgés és dj-zés mellett összerakták elso három számukat, és miután 2000 darabot eladtak belőle furgonjuk hátuljából, az Aphex Twint melengető Warp Recordsnál felfigyeltek rájuk. Első albumuk, az 1991-es A Word Of Science funk és hiphop-ritmusok fúzióját hozta a visszafogottan putyporgó elektronikával, és jól összezavarta addigi rajongóikat, akik a kislemezek alapján ravereknek gondolták őket. Egy évre rá Harper kiszállt, hogy karrierjét egyengesse, Evelyn pedig bezárkózott hangmintákat gyűjteni.

Legközelebb 1995-ben adott életjelet magáról, amire viszont mindenki felkapta a fejét. A Smokers Delight album belenyúlt mindenbe arcátlanul, legyen az funk, soul, jazz, dub vagy akár country. Az élő gitárral, basszusgitárral, billentyűssel, MC-vel és énekessel felvett lemez tovább fokozta a hanyadtsüppedős lazulást. Az 1999-es Carboot Soul hasonlóan precízen válogatott hangmintákkal és groove-okkal oldotta a hallgatók feszültségét, és bár újdonságokkal kevésbé szolgált, megbízható darabokat szállított számtalan chill-out válogatásnak. A 2002-ben megjelent Mind Elevation minden eddiginél több és lélekbizsergetőbb vokállal dúsítva tette fel a pontot az i-re.

Márius 5-én DJ EASE, azaz George Evelyn munkásságát Aafro, Diziek és Phicks, valamint az ifjú IPC-s titán, Murawise fogja kiteljesíteni.