Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Oscar-jelöltek: vezet a Chicago

2003.02.11. 15:33
Kedden nyilvánosságra hozták az amerikai filmipar legértékesebb kitüntetésére jelölt filmek névsorát. A Chicago című musical tizenhárom kategóriában indulhat.
Március 23-án hetvenötödik alkalommal adják át az Oscarokat. Az amerikai filmakadémia díjainak jelöltjeit kedd reggel az akadémia elnöke Frank Pierson és Marisa Tomei színésznő hozták nyilvánosságra Los Angelesben.

A kitüntetésért folyó versenyből idén a Chicago című musicalfilm emelkedett ki tizenhárom jelöléssel. A New York bandái című történelmi eposz tíz jelölést jegyezhetett fel, míg Az órák című dráma alkotói legfeljebb kilenc szobornak készíthetik a vitrinjük.

2003 legjobb filmjének jelölt produkciók így a következők: Chicago, New York bandái, Az órák, Gyűrűk Ura: A két torony, és A zongorista.

A múlt nélküli ember
Először jelöltek finn filmet
A legjobb női alakítás díját idén Salma Hayek (Frida), Nicole Kidman (Az órák), Diane Lane (A hűtlen), Julianne Moore (Távol a mennyországtól), illetve Renee Zellweger (Chicago) szerezheti meg, míg a legjobb férfi alakítás díjára az Adrien Brody (A zongorista), Nicholas Cage (Adaptáció), Michael Caine (A csendes amerikai), Daniel Day-Lewis (New York bandái), Jack Nicholson (Schmidtről) ötösfogat valamelyik tagja nyújthatja rá a kezét.

A legjobb férfi mellékszereplő díját Chris Cooper (Adaptáció), Ed Harris (Az órák), Paul Newman (A kárhozat útja), John C. Reilly (Chicago), vagy Christopher Walken (Kapj el, ha tudsz) kaparinthatja meg. A legjobb női mellékszereplő a Kathy Batest (Schmidtről), Julianne Moore-t (Az órák), Queen Latifah-t (Chicago), Meryl Streepet (Adaptáció) és Catherine Zeta-Jonest (Chicago) tartalmazó halmazból kerül ki.

A legjobb rendező díjára Rob Marshall (Chicago), Martin Scorsese (New York bandái), Stephen Daldry (Az órák), Roman Polanski (A zongorista) és Pedro Almodovar (Beszélj hozzá!) direktorokat jelölték.

A legnagyobb meglepetést A múlt nélküli ember cimű finn film jelölése okozta a legjobb idegennyelvű film kategóriajaban, ahol egy mexikoi (El Crimen Del Padre Amaro), egy kinai (A Hős), egy német (Sehol Afrikában) és egy holland (Zus & Zo) film társaságában várja a dijátadót. Finn filmet és finn rendezőt először jelöltek Oscar-dijra, de kérdés, hogy Käurismaki jelen lesz-e személyesen a los angelesi dijátadón, miután tavaly ősszel Abbasz Kiarosztami iráni rendező kollégájával szolidaritást vállalva, aki nem kapott beutazási engedélyt Amerikába, lemondta az amerikai utat.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

A legmenőbb síterepek

Csodás panoráma, jó levegő, szép pályaszállások, a téli sport szerelmeseit ezek várják.