Előd
5 °C
12 °C

Rennie Pilgrem - újiskolás pionír

2002.06.21. 13:22
Breakbeat-országban sokan élnek, akik egyrészről kiadót vezetnek, másrészről producerkednek, harmadrészt DJ-k, de olyanok, akik ott voltak közvetlenül a stílus megszületésekor, és azóta is ott sertepertélnek közvetelnül a tűz körül, már kevesebben. Ám ha azt is elárulom, hogy Rennie Pilgremről lesz most szó, akkor egyrészről elcsesztem az egész bevezetőt, másrészről meg Rennie Pilgrem kiadót vezet, producerkedik, DJ-zik, és mindemellett ott volt a stílus megszületésekor, és azóta is ott sertepertél, közvetlenül a tűz körül...
A most közel negyven éves Rennie Pilgrem a nyolcvanas évek végén mint house/hardcore DJ tűnt fel, és ért el szórványos sikereket, mikor az egyik buli alkalmával összehaverkodott DJ Ellis Dee-vel, aki felkérte, játsszon az akkoriban menőnek számító klubban, a Dungeons-ban.

rennie pilgremR. az ajánlatra rábólintott, bevállalta a rezidenciát, és - vendéglátósan mondva - meglepően jól ment a szekér, mivel hetente több százan bugiztak a bulijain, mindemellett megemlítendő, hogy ekkoriban kapott rá a house, a hip-hop és dub összekeverésére. Majd az Ellis-szel és még két bulizós sráccal, Nick Scott-tal és Richard Thake-kel közösen megalkották a Rhythm Section élő kütyü-tekergetős produkciót, amely a fent említett stílusokat keverte ütős egyveleggé.

A sok potitekergetésnek az 1990-ben megjelenő Check-out The Bass EP lett az eredménye, melynek közvetlen hatása az akkortájt igen népszerű World Trance, Fantasia és a Universe nevű trance formációkkal való közös fellépés. A soron következő korong, az 1991-ben kiadott Comin' On Strong EP váratlanul igen sok rajongót késztetett vásárlásra (15000 példány), és gyakorlatilag ennek az EP-nek a hatására R. igen népszerűvé vált (mondanom sem kell, hogy föld alatti körökben). Aztán újra live-act-elések jöttek.

A következő évben aztán (1992-ben) a fehércímkés bakeliten megjelenő drum and bass remixfelvétel szólt nagyot, amely az oldszkul dzsungelista Dillinga Cocaine számából készült. Eztán a szokásos DJ-zés és live act-elés mellett, 1993-ban főhősünk létrehozza, elnézést, de a mai napig a stílus mekkájának tartott Thursday Club Recordings-ot.

TCRMajd, mint ki jól végezte dolgát DJ-zgetni "átnéz" Amerikába, egészen pontosan Floridába, hogy ott jól felfedezze magának a floridai breakbeat szcénát, ahol későbbi stílusát igencsak befolyásoló hatások érik; bejön a képbe az elektró, az acid, a funk. 1993-ban, így már TCR label (www.tcr.uk.com) alatt jelenik meg a New Electro Sound Of London 1-2, a Silicon Valley Def Stars és a Rainmakers egy-egy korongja.

Végre 1995! Megelenik az elektronikus zene evergreen-jébe tartozó A Place Called Acid száma, ami kábé akkora jelentőséggel bírt, mint mondjuk a tesó műfaj Brown Paper Bag-je. 1996 folyamatos DJ-zéssel, és kiadó + karrierépítéssel telik (Thunderdrome, ugyebár)

1997-ben aztán újabb kollaboráció, most William South-szal, és új formáció a képben: a Philadelphia Bluntz. Ezen a néven gyorsan és csendben megjelentettek két lemezt, amelyek közül a kritikusszakma talán az elektró határát súroló Blunted at Birth-szel foglalkozott többet (a másik, sokkal inkább bugyborékoló lemez egyébként a The Last Picture Show). 1998 ismét a producerkedés és a lemezpörgetés éve.

Selected Werks

De 1999-cel már többet kell foglalkozunk, mivel ebben az évben Adam Freelanddel és Tayo-val közösen beindítják a londoni Friction nevű parti-estet, és ezt az eseményt tekintjük hivatalosan a breakbeat 0 műfajkövének, ha szabad a képzavar. 1999 végén még kijön az Explicit Beats is, a break-történelem oktatáshoz nélkülözhetetlen kompiláció . Majd 2000 szeptemberére megjelenik R. első önálló nagylemeze, Selected Werks címmel, amelyen 6 év összeválogatott munkája található.

Az albumot mind a "szakma", mind a közönség lelkesen fogadja.

2001 ismét aktív igehirdetéssel telik (50. TCR megjelenés), közben persze felvételek itt (Whole 9 Yards, City Of Angels), felvételek ott (Chrysalis/EMI, Mob, China Records), kollaboráció Arthur Bakerrel (Like No Other, Hey Funky People), a csodacsatár BLIM-mel (a buliszimbólum Eskimo) és persze a break-tech-house-ban utazó Meat Katie-vel (Rubba és az Atmosphere).

2002

HUM FlyerPedig csak most kezdődnek a dolgok: a szokásos izom-DJ-zés mellett a kvázi beharangozó BLIM-es Modernizm után megjelent a Tribalizm, amely a főnök által mutatott break-irányt próbálja meg körbejárni (szum: a tribal keverése breakkel) plusz a Londonban tartozkodóknak egy jó hír: a hamarosan hazánkba látogató Meat Katie-vel közösen 2 hetenként csütörtökön klubestet indított Hum néven. És végül az utolsó plusz: Rennie Pilgrem 2002. június 22-én Magyarországon is megmutatja a frankót. Előre is köszönjük!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!