100 millió dollárt ér az új Harry Potter regény cselekménye?

2003.06.19. 11:36
JK Rowling irdatlan sok pénzt követel a New York Daily Newstól, amiért a lap kikotyogott néhány titkot a szombaton megjelenő regényről.
A Harry Potter-könyvek írója, JK Rowling és a sorozat amerikai kiadója a Scholastic beperelte a New York Daily News-t, mivel előre közölt rövid részleteket a regényfolyam szombaton boltokba kerülő ötödik részéből. - tudta meg a BBC.

Szellemi termék kontra újságírói etika

Az író és a könyvkiadó egyes információk szerint 100 millió dollár kártérítést követel, amiért a napilap megsértette Rowling saját szellemi termékéhez fűződő jogait, és emellett a könyv 3 millió dolláros reklámkampányát is kifizettetnék a Daily News-zal.

Az újság szerdán megjelent számában a lap beszámolt arról, hogyan egy közelebbről meg nem nevezhető forrása jutatta el a szerkesztőségbe a könyv egy példányát, ami egy brooklyn-i bolt kirakatából származik.

A New York Daily News cikke szerint rengeteg új szereplő lép színre a sorozat ötödik könyvében, és megerősíti a Rowling által már bejelentett hírt, miszerint az egyik fontos szereplő meghal a történet végén.

Az újság szóvivője jelezte, hogy elutasítják a vádakat, mivel szerintük a cikk közlésével nem sértették meg az újságírói etikát, és nem követtek el semmi törvénybe ütközőt.

Néhány hónapja a The Sun című angol bulvárlapnak is el akartak adni pár oldalt a regényből, de az újság főszerkesztője feljelentést tett, és a titkos dokumentumokat felkínáló nyomdai targoncást bíróság elé is állították.

Bűnrészességgel vádolt bibliofilok

A világ más részein is sorra tűnnek fel a Harry Potter és a Főnix Rend példányai, egy kanadai nő például a sarki szupermarketben akadt rá a még meg sem jelent könyv egy példányára, amit valószínűleg tévedésből pakoltak ki korábban az üzletlánc munkatársai. Több ezer példányt loptak el viszont a könyvből vasárnap este egy észak-londoni raktárból. Az eltűnt 7680 könyv sorsa egyelőre nem ismert, de a rendőrség közleményben hívta fel a lakosság figyelmét, hogy ha vásárolnak az illegális példányokból, akár bűnrészességgel is megvádolhatják őket.

A botrányok sora jelzi, hogy a kiadó és a szerző mindent megtesznek, hogy az utolsó percig titokban maradjon a regény cselekménye, a szigorú bizonsági intézkedések mellett még a szokásos recenziós példányokat sem jutatták el a médiának.

A kiadó szigora szakértők szerint érthető, hiszen minden bizonnyal a könyvnyomtatás történetének legnagyobb üzlete, hiszen a varázslótanonc iskolai éveit bemutató regényfolyam ötödik kötetéből nyolc és fél millió példányt nyomtak csak az Egyesült Államokban, és ebből előrendelésben már egy millió elkelt.

A Harry Potter és a Tűz serlege három évvel ezelőtt minden idők leggyorsabban fogyó könyve volt, 192 millió példányt adtak el belőle összesen.