Újratölt a Prodigy

2002.04.17. 18:14
Bombasztikus számokat ígérnek év végén megjelenő új albumukra a leedsi eletropunkok.
Liam Howlett és baráti köre végre feléledt politoxikus csipkerózsika-álmából, több éves pihenő után április végén előbb Las Vegasban majd egy kaliforniai fesztiválon lép újra színpadra a Prodigy.

Az elektronikus zenei szcéna csodagyerekei egyelőre az új albumukra kerülő dalaikat tesztelik a rég látott amerikai közönségen, "Always outnumbered, never outgunned" című lemezüket csak az év végén tervezik a ledobni a vadabb zenékre fogékony középosztályra.

"A tánczenei szcéna irtó sznob"
Leeroy Thornhill, Keith Flint, Maxim Reality és Liam Howlett

A Prodigy utoljára 1997-ben jelenkezett új anyaggal, "Fat Of The Land" című albumukat két éves turnézás követte, azóta viszont hallgattak. "Azt se tudtam, feloszlik-e a csapat vagy együtt maradunk. Ezért nem készítettünk sokáig lemezt" - tekint a ködös múltba Liam Howlett, az önjáró trupp "agyának" tartott jolly-joker zenész. (A tagok közül egyedül Leeroy Thornhill lépett ki végleg.)

A félkész állapotban lévő, agresszív Prodigy-hangzást követő új album legnagyobb újítása a dalszövegek finomítása lesz. "Korábbi lemezeinken nem sokat törődtünk a szöveggel, a mostani munkán viszont próbáltunk egyenlő teret adni a zenének és a szövegnek egyaránt." Az év végére időzített nagylemez előtt két nyári maxival húzzák el a mézesmadzagot a közönség előtt. A "Baby's Got a Temper" és a "Nuclear" című nóták kellően érdesek és offenzívek lesznek, utóbbi a talmi punkrock-csapatokat alázza. A hangzásról Liam így nyilatkozik: "Alig használtam a lemezgyűjteményemet a hangmintákhoz. Megpróbáltam minél több külső zenészt bevonni, és én is sokat játszok mindenféle hangszeren."

A lemezt a csapat angol kiadója, az XL-Recordings jelenteti meg, az Egyesült Államokban pedig a Madonna tulajdonában lévő kiadó, a Maverick Records forgalmazza majd. A szőke popdíva cégével fenntartott felhőtlennek nem nevezhető kapcsolatot biztosan bearanyozza a horizonton lebegő amerikai fiatalok milliói, akik több mint kétmillió példányt vásároltak a "Fat Of The Land" albumból - fűnyíró szüleik legnagyobb örömére.

Hogy új lemezük öt évvel később is fogyni fog-e a műanyag környezetben, majd télen kiderül. Liam mindenesetre magabiztos: "A tánczenei szcéna irtó sznob. Mi mégsem alakulunk át négytagú rockegyüttessé vagy két dj-vel arcoskodó tánccsapattá. Túl jók vagyunk ahhoz, hogy beálljunk a sorba."