Mindenki hozzon magával még egy Jedit!

2002.05.08. 15:20
Látta már Mádl "Yoda" Ferencet, amint kiosztja a Jeditanácsot? És Kövér Lászlót, ahogy lézerkardjával szakmányban kaszabolja a strigagyanús klónokat? "A Vörösök támadása" az elmúlt hetek legtréfásabb politikai paródiája. Alapanyag: az új Star Wars mozi.
Kiemelkedő mozgóképes csemegére bukkant szerdán az Index Klónügyi Szakosztályának Árokásó Páholya. A szerkesztőségünkbe jutott felvételen a hazai digitális folklór ismeretlen betyárjai magas színvonalon manipulálták a 2. Rész -A klónok támadásának előzetesét.

Yoda szerepében: Mádl Ferenc

Az űrsaga-előzetes új címe: "A Vörösök támadása". Árokásásra érzékeny olvasóink már ebből sejthetik, hogy a módosított Star Wars-univerzum sötét oldalán az egységbe forrt szoclib koalíció vezetői állnak, míg a lézerkardos Jedik a Polgári Erők oldalán harcolnak a Köztársaság értékeiért.

Létbiztonság, jogbiztonság, közbiztonság

Ebben a leosztásban tekinthetjük meg például a mérsékelt Kalapos Hölgy sugárfegyveres akcióját, amint a háttérben egy szadesz-maszop felségjelű birodalmi lépegető dönget el. De legalább ilyen intenzív élményt okozhat a kampányban megfáradt szemnek Kovács László és Kuncze Gábor feltűnése, amint éppen 110%-os gázáremelést jelentenek be egy csillagközi szenátusi gyűlésen.

Sokan vannak, de nem elegen

A mozielőzetes kalózai nem csak kedvenc politikusainkkal foglalkoztak. A választási kampányban tűz alá vett épületek, így a Parlament, a Hídember Lánchídja és a Nemzeti Színház is helyet kaptak a digitális Naboo-i, és kaminói panorámaképeken. A lenyűgöző futurista kompozíciókat látva egy emberként értettük meg Siklósi Mária koncepcióját.

A következő SW-epizódot 2005-re ígérte a Lucasfilm. Ha az új kormány kibírja addig, a klónok visszavágását már fordított szereposztásban élvezhetjük a következő kampány alatt. Innen már nincs visszaút. Várjuk a folytatást.

Technikás versenyző
Egy videóanimációkkal foglalkozó szakember szerint a felvételeken látható módosítás meglehetősen nagy technikai tudást és komolyabb szoftvereket igényel.

A változtatás úgynevezett "trekkeléssel" történik, azaz az eredeti képsorokról kiválasztanak egy jellegzetes részt, például a szemet, lekövetik annak kétdimenziós mozgását, és erre illesztik ra az új ember - esetünkben a politikusok - fejét.

A komolyabb trekkeléshez többféle szögből felvett fényképre lehetett szükség.