Pavarotti és Domingo után Rómeó és Júlia

2006.08.02. 10:37
A Megakoncert 2006 először Luciano Pavarottit akarta elhozni Magyarországra, majd a tenor betegsége miatt Placido Domingót, azonban ezt a koncertet is lefújta. De a szervezők nem adják fel, úgy tűnik, valakinek mindenképpen fel kell lépnie augusztus 19-én a Népstadionban. A meghirdetett Roméo & Juliette előadás azonban erősen hakniszagú. Mivel a magyar jogok az Operettszínháznál vannak, a koncerten nem játszhatják a teljes musicalt, nem lehetnek díszletek és jelmezek sem.

Az eredeti, francia szereplőkkel meghirdetett Rómeó és Júlia-koncertelőadást tartanak a Népstadionban augusztus 19-én, azon a napon, amelyen Luciano Pavarotti lépett volna fel - írja a Blikk.

Újabb világhírű produkcióval próbálkoznak

Magonyi Zsolt, a Megakoncert 2006 munkatársa szerint 17 nap múlva a világhírű musical eredeti szereposztásának főszereplői lépnek fel - többek között Daniel Sargue, Cecilia Cara, Philippe D'Aville, Tom Ross, Gregori Daquep - a Népstadionban. A koncertelőadáson a darab legnépszerűbb számait hallhatják majd a nézők.


Jelenet az eredeti műből

A Roméo & Juliette (de la Haine á l' Amour) "látványos koncertelőadás lesz színpadi díszletelemekkel, fényeffektusokkal" - nyilatkozta Magonyi Zsolt. Aki azonban azt nem árulta el a bulvárlapnak, hogyan fogják ilyen rövid idő alatt beharangozni az újabb fellépőket.

Erkélyjelenet és jelmezek nélkül?

A Rómeó és Júlia musical hazai jogtulajdonosa, Lőrinczy György nem bizakodó az előadással kapcsolatban, attól fél, a közönség nem azt kapja, amire számít. Mint a Blikknek elmondta, "ez az előadás nem hasonlíthat az eredeti musicalre, nem lehet díszlet, így például erkély sem, nem lehet jelmez és dramaturgia sem".

A Rómeó és Júliát jelenleg Magyarországon csak a Budapesti Operettszínház állíthatja színpadra. A jogtulajdonos Pentaton Koncert- és Művészügynökség és a Budapesti Operettszínház Igazgatósága az üggyel kapcsolatban közleményt adott ki, mely szerint Roméo & Juliette-koncert szervezésében és megvalósításában sem a színház, sem művészei, sem a magyarországi jogtulajdonos nem vesznek részt. A koncert körülményeiről sem a zeneszerzőnek, sem a francia producereknek, sem az eredeti előadás rendezőjének nincs tudomása.

A szerzői jogi törvény és a Budapesti Operettszínház érvényes szerződésének értelmében a Roméo & Juliette koncert producerei kizárólag részleteket adhatnak elő a műből - jelmez, díszlet, koreográfia és szcenikai elemek nélkül. Az eredeti DVD-ről jól ismert francia produkciónak amelyet fél-play-back technikával játszottak nincs élő zenekaros, utazókoncert-változata.

Ki mer jegyet venni?

Mint ismert a Megakoncert 2006 először Luciano Pavarottit akarta elhozni a Népstadionba, azonban a sztártenor lemondta nemzetközi búcsúkoncertsorozatának fellépéseit, miután kiderült, hasnyálmirigyrákja van. A szervezők ezt követően a másik világhírű tenort, Placido Domingót ígérték be a hazai operarajongóknak.


Luciano Pavarotti, Placido Domingó

De néhány nap múlva kiderült, hogy Domingo öt nappal későbbre, augusztus 24-ére meghirdetett fellépése is elmarad, mivel Pavarotti bejelentette, jövőre bepótolja az elmaradt koncerteket és Domingo-előadást nem lehetett volna profin meghirdetni és megszervezni kevesebb mint egy hónap alatt. Mivel a múlt pénteki bejelentés után hétfőn már egy újabb társulat fellépését hirdette meg a koncertszervező, úgy tűnik, hogy valakinek mindenképpen fel kell lépnie augusztus 19-én a Népstadionban.

Az üggyel kapcsolatban az Indexnek nem sikerült megszólaltatnia a Megakoncert 2006-ot, mivel az iroda és koncertszervezőjének telefonszáma titkos. Egyébként Magonyi Zsolt másik cége, az eredeti, 2004-es Pavarotti-koncertet szervező Music Invest Kft. ellen pert indított a Magyar Hivatalos Közlönykiadó, amelynek az elmaradt koncert miatt ötmillió forinttal tartozott a cég - írta a Magyar Hírlap. A kiadó július 26-i közleményéből kiderült: végrehajtási eljárást indítottak a kft. ellen.