Túl az Óperencián - A dán Sziget

2006.08.22. 15:32
Dánia nem csak a lábszagú sajtok, nem csak Andersen és nem is csak a Kis Hableány hazája. LEGO-val sem játszanak már a gyerekek, úgyhogy arról végképp senkinek sem Dánia jut eszébe. Ha bárkit megkérdeznénk az Oktogonon, mit tud Dániáról, nagy sóhajtásokon és ostoba találgatásokon kívül nem sok érdemi választ kapnánk. A Koppenhágától körülbelül negyven kilométerre fekvő Roskilde városa is csak nagyjából egy évben egyszer kerül bármilyen figyelem középpontjába. Ez a figyelem pedig egy nagy múltú, igen rangos rendezvényre összpontosul, a Roskilde Fesztiválra.

A 2006-os Roskilde Fesztivál, amely a 36. a sorban, nagyjából 180 különféle zenekart vonultatott fel, a zenei világ minden zeg-zugából. Emellett rengeteg szabadidős, kulturális programmal mozgatták meg a kedves közönséget, ahogy az egy valamirevaló, 21. századi össznépi szeánszhoz illik.

A vállalkozás egyik legkiemelendőbb értéke mégis az, hogy bármilyen hihetetlen, kedves profitorientált honfitársaim, de a fesztivál összes nyeresége humanitárius és kulturális célokra fordíttatik. El kellett olvasni újra, igaz?! A rendezvény fő célja nem az, hogy újabb pónit vásároljanak a vendégek valami cég marketingigazgatója kislányának, hanem hogy más embereken segítsenek.


A sörbong-próba

A valószínűleg horribilis összeg azokon az embereken-gyerekeken segít, akiket valamilyen, tökéletesen illegális- vagy munka címkével ellátott, kizsákmányoló rabszolga-tevékenység tart szó szerint életben.

A célország ezúttal Kambodzsa, amely a egyike a legszegényebb országoknak a Föld nevű bolygón, pár ezer kilométerrel arrébb. Itt nincsenek FER-viták, itt iskola sincs... a legtöbb gyerek soha nem jár iskolába, és csak a szerencsésebbeket nem adják el szex- vagy egyéb rabszolgának. A befolyt összeg az itteni oktatást kívánja finanszírozni, ahol a kisgyermekek írni-olvasni tanulnak, az idősebbek pedig szakmákat sajátíthatnak el.

Az összeg kisebb része egy másik, szintén remek ötletből folyik be. A fesztiválon dolgozó önkéntesek egy része az újrahasznosítható üvegeket, flakonokat, műanyag poharakat összegyűjtve, darabonként egy koronával járul hozzá a segélyhez. Az újrahasznosítás amúgy sem áll távol kedves sajtfejű embertársainktól, hiszen itt minden sörös-, üdítős-, vizespalack vagy -doboz pénzt ér, szinte akármelyik abc-ben.

(A fesztivál ily módon, a DanChurchAid nevű szervezettel karöltve 2002 óta több, mint 1 millió dán koronával, 33 millió forinttal segítette a nehéz sorsúakat, hangsúlyoznám, csupán üres üvegek által.)

A fesztivál nem kevesebb, mint 22000 önkéntessel működik, akik hetijegyért cserébe dolgoznak őrként, eladóként, szervezőként, rakodómunkásként, csak hogy résztvehessenek a buliban.