Kártérítésre kötelezhetik Friderikuszt

2002.04.12. 14:45
Jogszerűen tagadta meg Friderikusz Sándor Meglepő és mulatságos című showműsorának sugárzását az RTL Klub - hozta meg közbenső ítéletét a Legfelsőbb Bíróság a showman és a csatorna közt folyó perben. Az 1999 márciusában történtek nyomán felmerült, több mint háromszázmillió forintot meghaladó kárigényről ezután dönthet a bíróság.
Jogszerűen tagadta meg a Meglepő és mulatságos című Friderikusz-produkció sugárzását három évvel ezelőtt az RTL Klub - döntött szerdán a Legfelsőbb Bíróság. Friderikusz és a csatorna azután perelte be egymást 1999 áprilisában, hogy március végén elmaradt Friderikusz showjának soron következő adása - írja a Magyar Hírlap.

Egyoldalúan szerződést bontott

Örülök, hogy a bíróság az RTL Klubnak adott igazat, és megállapította, hogy Friderikusz Sándor jogellenesen járt el - nyilatkozta az Indexnek Kolosi Péter, a kereskedelmi csatorna programigazgatója. A jogvita hátterében azok az 1999 márciusi események állnak, melynek során Friderikusz a szerződésétől független követelésekkel állt elő, majd az RTL Klub elutasítását követően egyoldalúan felmondta a szerződést.

Jogellenes lépését követően, a műsor sugárzásának napján kijelentette, hogy csak akkor hajlandó átadni a felvételt, ha az RTL Klub előre kifizeti annak húszmillió forintos árát - mondta el Kolosi. Miután ezt a tévétársaság visszautasította, Friderikusz nem adta át a műsor kazettáját. Ez szakmailag, etikailag és a bíróság határozata alapján jogilag is megengedhetetlen lépés volt - véli Kolosi.

Háromszázmillió forintot követelnek

Bár Friderikusz napokkal később, a Nap TV műsorában felajánlotta a kazettákat, az RTL Klub ekkor már megtagadta a műsor sugárzását. Nem lett volna jogalapunk a sugárzásra, mert Friderikusz, jogellenesen bár, de szerződést bontott a társasággal - indokolta az RTL Klub lépését Kolosi. A felek ezután kölcsönösen pert indítottak egymás ellen, ezeket az eljárásokat a bíróság összevonta, és szerdai döntésével megnyitotta az utat a tévétársaság kárigényének elbírálása előtt.

Az RTL Klub a Meglepő és mulatságos című show elmaradt hét adása után összesen több, mint háromszázmillió forintos kárigényt jelentett be. Az esettel kapcsolatban az Index megkereste Friderikusz Sándort is. Friderikusz, mivel ügyvédeihez még nem jutott el az ítélet írásos indoklása, pénteken még nem kívánta kommentálni a bírósági döntést.