Az oroszok leigázzák Amerikát 2.

2007.01.28. 14:11
Borisz Grebenscsikov a világ legnagyobb rockzenésze. Minden idők legenergikusabb és leghumorosabb együttese, az ukrán Vopli Vidopljaszova feltalálta a folkpunkot, a moldován Zdob si Zdub a folkhardcore-t. A csecsen Timur Mucurajev oroszul dalol a dzsihádról. Hiperaktív őskövületek és friss áramlatok. Gyorskörkép a szláv rockzene elmúlt húsz évéről. Tizenegy előadó, tizenegy videó.

Az orosz kultuszfilmekről szóló szöveg nyájas fogadtatása okán örvendezve találtam ki, hogy írok valami hasonlót a szláv rockzenéről is. Mert az is érdekes, ráadásul miközben a legújabb filmekhez képtelenség hozzáférni Magyarországon, a klipek ott vannak a YouTube-on, és az empéhármas fájlok is elérhetők, gond nélkül. Előre mondom: amennyiben az olvasó le szeretne tölteni bármit, ami orosz vagy ukrán, és beírja a Google-keresőbe a címét, meg azt, hogy mp3, visszakézből talál helyet, ahonnét a kiszemelt tárgy ingyen az övé lehet.

A szláv rockzene persze szövegcentrikus, de remélem, a tíz plusz egyes toplista előadói azokat is szórakoztathatják, akik nem értik a dalok minden sorát. Hiszen akad bennük zenei invenció és lendület. Egykor a Szovjetunióban Moszkvában és Péterváron volt pezsgés és klubélet, azóta sok helyütt lett, de a legjobbakat a nyolcvanas évek második feléig nem adták ki, felvételeik magnószalagokon terjedtek. Közülük is többen ott vannak a spiccen máig, és nem azért, mert visszatértek nosztalgiázni, hanem mert dolgoznak azóta is, folyamatosan. Nem kopnak. Vagy legalábbis nem nagyon.

Nem az aktuális sztárokat szedtem össze, és nem is a 2006-os slágereket. Legalább húsz évből válogattam. Nehéz meghatározni, félalternatívak ezek, vagy egyenest a mainstreamben vannak, minthogy Oroszországban és Ukrajnában nemcsak Gyima Bilant és Tatut játszanak a zenetévék. Ilyeneket is. Többük lemezei milliós példányszámban fogynak még máma is. Nyilván messze nincs itt mindenki – pedig lehetne a Leningrád, a Szplin, a Szmiszlovije Galjucinacii, a Krematorij, a Nocsnije Sznajperi, a Gyetyi Pikasszo, Csicserina, Ljapisz Trubeckoj i. t. d. –, de nem akartam túl bő lére ereszteni.

1. Akvárium

Borisz Grebenscsikovot, az Akvárium vezetőjét, egyben egyetlen állandó tagját anno minden idők legjobb rockzenészének nevezte M. Nagy Miklós Európa Könyvkiadó-főszerkesztő a Magyar Narancsban. Szerintem igaza volt. Az Akvárium a 70-es években alakult Szentpéterváron, van vagy harminc lemeze, aktív ma is. A rendszerváltás környékén megpróbáltak belőle nemzetközi sztárt faragni Nyugat-Európában, nem jött össze. 2005-ben láttam őket Ungváron, jók voltak. Semmi sallang, semmi művészkedés, csak zene. Nagyon sokféle zene. Grebenscsikov költő, kötetei is megjelentek, nem dalszövegekkel, versekkel. A Város Szergej Szolovjov Assza című, 1987-es peresztrojkafilmjében hangzott el, a klip onnan van. Tessék megfigyelni a libegőből előtáruló pompás kilátást.

2. VV

Szentpétervárról Kijevbe. A Vopli Vidopljaszova az ukrán nép legkedvesebb ajándéka az emberiségnek. Az elképesztő tehetségű Oleg Szkripka – társaival karöltve – a 90-es évek elején feltalálta a folkpunkot, ami meglepő módon tökéletesen működik. Ennél több energia és humor semmiben sincs. 2001-ben jártak Magyarországon, a Kaláka után léptek fel a Petőfi Csarnokban. A közönség négyötöde nem várta meg, amíg elkezdik. Ostobák. A budapesti szláv populáció – mintegy négy-ötszáz ember – viszont végigőrjöngte a műsort. Két éve majdnem eljöttek a Szigetre, de mégsem.

3. Okean Elzy

Ukrajnában ma senki sem népszerűbb, mint Elza Óceánja. Pláne azok után, hogy Szvjatoszlav Vakarcsuk frontember végigmuzsikálta a narancsos forradalmat a kijevi Függetlenség terén. Zeneileg összeszedettek, slágerszerű dalokat írnak, szövegeik szellemesek, koncertjeikre alig lehet bejutni. Moszkvában is odavannak értük, bár ukránul énekelnek. A dal címe Talán tavasz.

4. DDT

Borisz Grebescsikov az első, Jurij Sevcsuk a második hiperaktív őskövület. Mindjárt jön a harmadik. A DDT Ufában alakult a 70-80-as évek fordulóján. Az első lemezük csak 1988-ban jelent meg, azóta jött még másfél tucat. A Pétervár, fekete kutya a 93-as koncertlemez címadója. Szentpétervárról szól.

5. Nautilus Pompilius

Vjacseszlav Butuszov tehát a harmadik öregember, különféle projektekkel. Az itt felsoroltak közt az ő együttese, a szintén több mint huszonöt éve alakult Nautilus Pompilius volt a legnépszerűbb. Szerette, szereti őket boldog és boldogtalan, vlagyivosztoki takarítónő, moszkvai sebészprofesszor, budapesti újságíró. Butuszov szerepelt az első Testvérben, amely akár a Nautilus Szárnyakjának szép hosszú klipjeként is értelmezhető, a lemez minden dala elhangzik jószerével. Van tucatnyi örök érvényű slágerük, köztük is a leglegendásabb, amelyben Alain Delon nem iszik kölnivizet. Amit beválogattam, az az első hivatalos sorlemezen volt hallható. Az a címe, hogy Jó Csönd-herceg, és a szövegét Ady Endre verse képezi, L. Martinov fordításában. Játszották a Harc a nagyúrralt is. Ez attól lehet, hogy az elején az együttes környékén sertepertélt egy László Szabó nevű ember. Hogy ez ki volt, nem sikerült kiderítenem.

6. Raznije Ljugyi

A Különböző Emberek sem ma jött létre, hanem 1989-ben. Két rockkulturális ikon is játszik benne, Alekszandr Csernyeckij mindig, Szergej Csigrakov, mozgalmi nevén Csizs nem mindig. Mindkettő adott ki szólólemezeket bőven. A Vodka a vodkáról szól, nem lehetett kihagyni.

7. Agata Kriszti

A klasszikus krimiírónőről elnevezett társulat tinglitangli jellegű zenét játszik, viszont nekik vannak a legkíméletlenebb szövegeik. Háborúznak, kegyetlenkednek, aljaskodnak. Az Újévben is háborúznak. Az erdőkben szanitécek mászkálnak, összeszedik a lírai hősök egy részét, akik aztán a kórházi ágyon erőszakot próbálnak elkövetni szegény nővérkéken.

8. Bi2

A Bi2 megteremtette az orosz britpopot, bár keményebben is tudnak játszani. Ők írták és adták elő a Testvér 2. legnagyobb slágerét, az Ezredest. Koncertjelenetük is volt a filmben, Chicagóból. Varvara magyarul azt jelenti, hogy Barbara. Barbara elment.

9. Zemfira

Egy dal a Testvér 2. soundtrackjéből. Zemfira zenéje furcsa keveréke az ősújhullámnak és az orosz esztrádnak. Ifjúsági típusú szövegei sötétek, mint az éccaka. Kerestelek.

10. Zdob si Zdub

A Zdob si Zdub moldován, de szabad szlávnak is tekinteni. Mindenekelőtt azért, mert tagjainak jelentős része szláv. Énekelnek oroszul is, néha. Ők a moldáv Vopli Vidopljaszova – fel is dolgozták néhány számukat –, csak nem folkpunkban, hanem folkhardcore-ban gondolkodnak. Kétszer nagyszínpadoztak a Szigeten, lehetetlenül kora délutáni időpontokban. 450 sheep című lemezüket kiadta egy világmulti, nálunk is kapható volt. A DJ Vasile arról származik.

+1. Timur Mucurajev

Egy oroszul éneklő antiorosz a végére. Timur Mucurajev csecsen bárd. Azért használja az elnyomók nyelvét, hogy mások is értsék. Országos ifjúsági karatebajnok volt, kölyökként részt vett az első orosz-csecsen háborúban, súlyosan megsebesült. A Jeruzsálem a csecsenek Jeruzsálemét megteremtő akaratról szól. Nincsen más, csak a dzsihád. Kemény harcok várnak ránk. A gonosz eltakarodik. A szöveg a legkevésbé sem iskolás, inkább borongós, szép és erős. Gitár, orrhang, akcentus, képes beszéd, kilenc perc.