Meghalt az 50-es évek szexkirálynõje

2008.12.12. 13:05
Bettie Page, Amerika egyik leghíresebb fotómodellje 85 éves korában hunyt el egy Los Angeles-i kórházban. Tüdőgyulladása után szívinfarktust kapott.

Bettie Page, az átlagos New York-i titkárnő provokatív fényképeivel vált kultikonná az 50-es évek közepén. Fotói a Playboy-ban is megjelentek, Amerika összes férfija vele tapétázta ki a garázsát, és az ágya melletti falat. A felkapott szexszimbólum pár év után eltűnt a magazinok hasábjairól, de még ma is úgy tekintenek rá, mint aki megnyitotta az utat a 60-as évek szexuális forradalma előtt. "A popkultúra ikonikus alakja, aki nagy hatással volt a szexualitásra, és a divatra. Maradandó nyomot hagyott a társadalomban" - mondta Bettie Page-ről Hugh Hefner, a Playboy alapítója.

Page a Tennessee-beli Nashville-ben született 1923-ban, rendkívül szegény családban. Lánytestvéreit és őt is molesztálta az apja. Karrierje egy Jerry Tibbs nevű, amatőr fotósnak köszönhető, aki az első képeket készítette róla. Page egyik leghíresebb fotója, a Miss January a Playboyban jelent meg 1955-ben.

"Sohasem gondoltam, hogy szégyellnivaló. Normális dolognak éreztem. Egyszerűen jobb volt, mint napi nyolc órában monoton verni az írógép billentyűit" - emlékezett vissza 1998-ban a férfimagazinnak adott interjújában. Az ötvenes évek végén eltűnt a nyilvánosság elől. A vallásban talált menedéket. Háromszor ment férjhez, de nem sikerültek házasságai. Gyermeke nem született. Többször szorult pszichiátriai kezelésre.

A nyolcvanas években ismét tekintélyes rajongótábora alakult ki. Dalok születtek róla, több életrajza is megjelent, internetes honlapok, képregények, játékfilmek és dokumentumfilmek elevenítették fel egykori alakját. Ő maga nem akarta, hogy fotózzák, az volt a véleménye, hogy úgy kell megmaradnia az emberek emlékezetében, ahogy híres képein látták.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport