Judit
-2 °C
8 °C

EU-csatlakozás jamaikai ritmusokra

2004.04.01. 14:15
Holland, cseh és magyar ska zenekarok ünneplik péntek este az EU-csatlakozást az A38 állóhajón. Örüljön Ön is velük!
Az A38 állóhajó április másodikán Magyarország EU-hoz való csatlakozását ünneplő zenei rendezvényláncot indít el In Fusion címmel. A sorozat minden állomása az Európai Unió tagországaiból, valamint a közeljövőben csatlakozó országokból és természetesen itthonról érkező zenekarokat lát majd vendégül. A nyitóbulin mindjárt egy holland, egy cseh, és egy magyar banda rázza meg a hajót a ska képviseletében.

Az "In Fusion" első koncertjének fő zenekara az elismert Rotterdam Ska-Jazz Foundation. A holland jazz és ska szcéna krémje által alapított zenekar rövid idő alatt robbant be a ska köztudatba, mivel újszerűen ötvözték a skát, a rocksteadyt, a dzsesszt, a reggaet és a soul újszerű felfogásban való ötvözésével. A négy fúvós, nagybőgős, gitáros, orgonista és énekes felállásban dolgozó együttes ugyan magán viseli a 60-as évek stílusjegyeit, de zenei felfogásuk ismeretében korántsem nevezhetjük őket retro bandának - még akkor sem, ha az olyan nagy elődök, mint a Skatalites, vagy Laurel Aitken hatása időnként fel-felsejlik zenéjükben.

Rotterdam Ska-Jazz Foundation
Rotterdam Ska-Jazz Foundation
Az est másik külföldi fellépője a Csehországból érkező Chancers. Sokaknak ismerősen csenghet ez a név, hiszen ez volt az a ska zenekar, aki megtöltötte a Sziget fesztivál legnagyobb sátrát. A Chancers a ska második hullámának, a 2tone skanak elkötelezett európai követe, hisz Csehországot, Szlovákiát, Németországot, Belgiumot, Franciaországot, Svájcot, Horvátországot, Ausztriát és Magyarországot is bejárva, gyakran a legnagyobb 2tone legendákkal karöltve adnak újabb és újabb lökést a Madness által is képviselt angliai ska vonalnak.

A rendezvényen a hazai színeket Magyarország jelenleg egyetlen valódi ska nagyzenekara, a tizenegy tagú Pannonia Allstars Ska Orchestra képviseli. A jamaikai tradicionális skát reggae-vel és kevés modern elemmel fűszerező, egyre növekvő rajongótáborral rendelkező együttes az utóbbi időben egyre több nagy sikerű koncertet ad a budapesti klubokban.

Kis ska történelem

A ska zenei műfaj az 1950-es évek végén Jamaika szigetéről indult világkörüli hódító útjára, hogy az azt követő több mint négy évtizedben százezreket perdítsen táncra. Sikere nagyrészt a műfajban domináns lüktetést adó billentyűk és gitárok által játszott felütésnek, és a meghatározó szerepet kapó fúvósszekciónak köszönhető.

A jamaikai ska a szigeten később rocksteadyvé, majd reggaevé fejlődött, és még Bob Marley is ska előadóként kezdte. A műfaj további útját és terjedését a karibi szigetről az Egyesült Királyságban letelepedő fekete bevándorlók határozták meg, akiknek hatására a '70-80-as évek Angliájában is divatos lett a ska. Itt ötvöződött a zene az európai hangzásvilággal, és beköszöntött a fekete-fehér kockás 2tone korszak, utalva az etnikai keveredésre: immáron a feketék és fehérek együtt játszották ezt a zenét.

Innen Amerikába vezetett az út, ahol a '90-es évek közepén újra felfedezték a műfajt, s a ska mindenféle fúziós változatban egészen a "main-stream"-ig jutott el, és a No doubthoz hasonló zenekarok több millió lemezt adtak el a jamaikai hangzásvilággal. Ma egyfajta letisztulás figyelhető meg, s a skának újra a tradicionális és jazz vonulata erősödik.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.