Cruise és Spielberg támogatják a háborút

2002.09.26. 15:16
Steve Spielberg és Tom Cruise a elsők között álltak ki nyíltan Bush Irak elleni háborúja mellett.
"Ha Bush valóban rendelkezik olyan információkkal, melyek egyértelműen bizonyítják, hogy Szaddam Husszein tömegpusztító fegyvereket gyárt, akkor nem támogathatom a kormányát" - ezekkel a szavakkal válaszolt Steven Spielberg egy újságírói kérdésre Rómában, ahol legújabb filmje, a Különvélemény premierje alkalmából adott sajtótájékoztatót a film főszereplőjével, Tom Cruise-zal együtt.

Cruise már egy fokkal óvatosabban válaszolt: "Személy szerint nem rendelkezem azokkal az információkkal, melyekkel Bush igen, mégis úgy hiszem, hogy Szaddam sok bűnt követett el az emberiség és saját népe ellen."

A rendező és a filmszínész nem az elsők a szórakoztatóipar ismert fejei közül, akik az Egyesült Államok külpolitikája, pontosabban az Irak elleni háború kapcsán hallatják hangjukat, Woody Harrelson filmszínész például nemrég egy élő televíziós műsorban egyszerűen lebarmozta Busht.

Nagy Britanniában jóval kulturáltabb formában és nem mellesleg éppen ellenkező irányban foglaltak állást a közszereplők. 100 művész - köztük Harold Pinter, Brian Eno, a Blur és a Massive Attack tagjai - nyílt levelet írtak Tony Blairnek, melyben "igazolhatatlannak" és "szörnyű következményekkel járó" háborúnak nevezték a küszöbön álló támadást.

Hollywoodban nem szokatlan, hogy ismert filmes fejesek nyíltan kiállnak egy-egy politikai döntés mellett. Spielberg és Tom Hanks például közismerten baráti kapcsolatot ápoltak Bill Clintonnal, a szeptemberi 11-i terrortámadások után pedig az egész filmipar egységesen támogatásáról biztosította Bush kormányát.