Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Spike Jonze, a videoklip-király

2002.04.29. 19:40
Nem szabotázs, nem ámítás - Spike Jonze vidokliprendező munkái a legjobbak a világon - a VH1 mágusai szerint.

Akcióban a hiphop-felügyelők
Beastie Boys videoklip, 1994
Spike Jonze nevét a nagyközönség a felejthetetlen 'John Malkovich menet' című feladvány rendezőjeként ismerte meg, holott a fiatal filmes elsősorban rendbontó videoklipjeivel keltett feltűnést.

A VH1 zenecsatorna a napokban elkészítette minden idők legjobb videoklipjeinek listáját, melyet világhírű zenészek, producerek és zeneipari mogulok szavazataiból állítottak össze. A százas toplistára hat darab Jonze-klip került - legtöbbjük az élbolyba. Dobogós lett a Beastie Boysnak készített "Sabotage" és Fatboy Slim díjnyertes "Weapon of Choice" klipje.

Jonze a '94-es Beastie Boys klippel robbant be a kliprendezői szakmába, melyben a brooklyni hip-hop fenegyerekeket a 70-es évek akciófilmjeiből ismert ultragagyi drogügynököknek öltöztette. Ezt követően már egymásnak adták a kilincset a legismertebb zenekarok és előadók: az R.E.M., a Daft Punk és Björk után tavaly már Fatboy Slimnek forgatott, nem is akárkivel. A "Weapon of Choice" klipjében az Oscar-díjas Christopher Walken annyira hitelesen táncolta végig a luxuslakosztályt, hogy a tavalyi MTV díjkiosztón hat darab díjjal jutalmazták a 33 éves rendező produkcióját.

Jelenet a 'John Malkovich menet'-ből
Középen Cameron Diaz
Jonze természetesen nem ragadt le a zeneiparban, annál is inkább, hiszen Francis Ford Coppola az apósa, Nicholas Cage pedig a sógora. Három évvel ezelőtt leforgatta első játékfilmjét, 'A John Malkovich menet' című rejtélyes vígjátékot, melyért rögtön legjobb rendezőnek jelölte az amerikai filmakadémia. Bár az aranyszobrot nem nyerte meg, nem ment el a kedve a nagy produkcióktól. Idén ősszel tervezi befejezni következő munkáját, 'Az orchidea tolvaj' című regényből készített játékfilmet - Nicholas Cage és Meryl Streep főszereplésével.

A pletykák szerint a filmben újrarendezik 'A John Malkovich menet' egyik jelenetét, melyben Catherine Keener, John Cusack és maga Spike Jonze is szerepelni fognak.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!