Leizzadt szemfesték és a rendszerbomlasztó elektropunkok

2003.01.15. 18:03
Fontosabb-e az imázs mint a zene? Hordhat-e előadóművész szétszaggatott harisnyát a fején? Mi köze mindennek a futurisztikus moszkvai bandarockhoz? Az Index nemszerető és szerető szakkritikája a hamarosan Budapesten kocertező Sigue Sigue Sputnikról.

"Nem hiszek a mikorbarázdában"

Arról, hogy a Sigue Sigue Sputnik alapítója, Tony James Londonban kijelentette, hogy "az imidzs a fontos, nem a zene" nekem fogalmam sem volt. Egyrészt mert akkoriban épp elég gondom volt a Pitagorasz-tétellel, másrészt, mert három évvel a rendszerváltás előtt úgy tűnt, hogy a dolog pont fordítva van. Harmadrészt pedig, mert a Bravo-poszteren neccharisnyákba, barokkos bőrcuccokba, szegecsekbe és rikító tarajfrizurába öltözött fiatalokról nem gondoltam, hogy képesek kijelenteni bármit is.

Tony James és zenésztársai
Később Roland révén, aki két fogorvos gyermekeként már 1986-ban a legmenőbb kazettákat rakhatta be az osztálykirándulós autóbusz magnójába, arról is meggyőződhettem, hogy a vad kinézetű fiatalok zenélni sem tudnak egyáltalán. Viszont valószínűleg éppen ennek révén élhették túl a nyolcvanas évek középszerű előadóit: Milli Vanilliről, C. C. Catch-ről és arról az együttesről, amelyiknek már nem emlékszem a nevére manapság ugyanis már egyáltalán nem hallani.

A SSS az utóbbi években - állítólag - újra koncertezik Európában (a repülőjegy azért már túl drága lenne), sőt, 2000-ben és 2001-ben lemezt is adtak ki, ami azért különösen figyelemreméltó, mert az utolsó, nagy bukást produkáló 1990-es albumuk óta a tagok köztudottan nem hangszeres tudásuk csiszolgatásával töltötték napjaikat.

Ez náluk azonban alkotói stílus, már a megalakulásuk előtt kisebb dolguk is nagyobb volt a hangjegyekkel való bíbelődésnél. Az együttes tagjai nagy igyekezettel, rendszeres bulilátogatással a nyolcvanas évek Londonjának népszerű figuráivá küzdötték fel magukat, divatot teremtettek, vagy legalábbis nagyon gyorsan követték azt. Később vettek egy profi, négysávos felvevőt, aztán kitalálták - azaz ellopták maguknak - a nevüket (egy orosz banda futott Sigue Sigue Sputnik néven), végül már számcímeik is voltak, csak saját szerzeményekből nem tudtak felmutatni egyet sem.

Tony James azonban állította, hogy az imidzs fontosabb magánál a lényegnél, amivel nagyon ráérzett az ezredvég és -kezdet korhangulatára. A dolgot valószínűleg ott szúrták el, hogy nem fordítottak elég időt imidzsük rendszeres frissítésére. Kivénhedt, festett hajú elektro-rockerek ugyanis csak akkor válnak érdekessé, ha retrográd külalakjuk birtokában elérik a negyvenes életkor környékét. Ha a leizzadt szemfesték már barázdált és borostás arcon folyik végig.

Ez az időszak köszöntött be most, a SSS hozzánk, a Nyugat-Balkánra is ellátogat, Bravo-poszterük már nincs, viszont van az együttes körül - állítólag - internetes hype, amit látogató-számlálós, házigagyi honlapjuk kérdésessé tesz ugyan, de annyit legalább már mi is elhiszünk: az imidzs a fontos, nem a zene.

Fa

a rakétaindító központban
A hajlakklény támadása

"Moszkvai rockra táncol a keleti blokk"

Tisztán emlékszem, hogy tudtunk a sivagati visszaélésekről, a Mad Maxről. Nem volt jó időszak erkölcsileg, oroszkönyből kitépett lapon puskázás elkövetése, ilyenek. Levi telefirkált mindent a Sigue Sigue Sputnik jelével. Saras oldalú trolikra SSS jel felírás. Úgy emlékszem röhögtünk rajtuk, pedig végső bizarr divatmajomságnak tűnt és egyben rokonszenvesen futurisztikus volt, vagyis nem Neoton. Levivel mindenkinél többet röhögtem, később láttam valamelyik Szigeten.

számítógépeznek
Retaliálnak
Malcolm McLaren padavánja és a visszafogottan lobogóinges Billy Idol haverja, Tony James kilegózott valamit, ami futurisztikus moszkvai bandaként próbált értékesíteni, egy kis újrahasznosított Burgess-rezonanciával és veszélyes életű vadpopperekkel. Úgy vélem a KGST beszopta a moszkvai rokkot, máskülönben nem értesültünk volna. A Sigue Sigue Sputnik posztnukleáris glam, különös elektrogótikus divatock, közösség elleni atarizgatás.

Tj vett egy Macintosht és elszállt a cybertérben. Rájött, hogy ideje egyesíteni a bandát. Ez olyan könnyen sikerült, hogy úgy döntöttek felvesznek egy lemezt is, úgyhogy 2000-ben már hétezer izgatott mókus előtt léptek fel a lipcsei gótikus találkozón.

A Sigue Sigue Sputnik úgy gondolja, hogy a történelem igazolta őket, ha valóban ez a helyzet, annak csak örülni lehet. Jövő szombaton egyébként legújabb albumukkal az Ultra Reallel lépnek fel. Egyebet nem tudok mondani. Kérem kapcsolja ki.

-rc-

A Sigue Sigue Sputnik Budapesten
Az együttes hazánkban nem csak szórakoztat majd, de nevel is. Koncertjükkel nyílik meg az Izillistening 12 inch című rendezvénysorozatának kiállítása, ahol Szigeti András és Illés Barna képzőművészek fotó-kollázsaival ismerkedhet meg a közönség. A művészek is a 80-as évek atmoszférájából merítettek ihletet alkotásaikhoz, innen a kapcsolat.
Az eseményre január 25-én az Olof Palme házban kerül sor.