Fasizmussal vádolják a zsidó rappert

2003.12.10. 12:46
Subliminalt, az izraeli hiphop királyát gyakran fasiztázzák le hazájában. A héberül rappelő 24 éves sztár szövegei ugyanis nyíltan palesztinellenesek. Kapcsolatuk arab, ugyancsak hiphopzenész barátjával, a második intifáda óta elmérgesedett, történetükből film készült, amit jövőre mutatnak be New Yorkban.
„A büszkeség és a realitás egy adagját adjuk az izraelieknek” – összegez Subliminal, eredeti nevén Kobi Shimoni, aki társával, Yoav Eliasival, vagyis The Shadow-val ritkán nevezi meg ellenségeit, de az a néhány daluk, melyben ezt megteszik – mint a We Came to Expel the Darkness és a My Land – nyíltan palesztinellenesek, írja az AP.

Subliminal and The Shadow
„A dalszövegeink azt üzenik az izraelieknek, hogy sohasem szabad megosztottnak lennünk, hiszen csak együtt őrizhetjük meg Izraelt!” – mondta a nyakában Dávid-csillagot viselő Subliminal, aki a katonaságtól leszerelvén a jobboldali párthoz csatlakozott.

A gangstarap-duó katonai bázisokon, éjszakai klubokban, pizzázókban lép fel országszerte. Legutolsó albumukból 54 ezer lemez kelt el, ami a 6,6 milliós országban nem számít rossznak.

Lemezeiktől szülők tiltják el gyerekeiket, a Subliminal-jelenséget kritikusok tárgyalják, de a rádiók rendszeresen játsszák a számaikat. A rapper, valamint rajongóinak ruháin a T.A.C.T., vagyis a Tel Aviv City Team logója található, Dávid-csillagos sapkában, kapucnis pólókban és bő nadrágokban járnak. Ezekben a ruhákban – Subliminal elmondása szerint – két éve még az utcára sem mertek volna kimenni.

Palesztin barátja ellen fordult

A rapzenének nincs igazán hagyománya Izraelben, ahol inkább a népzene és a hagyományos diszkó dívik. Pár éve a palesztin kisebbség körében jött divatba a politikai üzeneteket hordozó gangstarap műfaja, mivel, mint az Egyesült Államok keleti partján, az elnyomottság és a hatalomból való kirekesztettség identitástudatát közvetíti.

Subliminal azt vallja, ő is hasonló okok miatt kezdett rappelni: kiszolgáltatottnak érzi magát az öngyilkos palesztin merénylőknek.

A zsidó rapper protezsáltján, az Izraelben élő arab rapper, Tamer Nafar révén ismerkedett meg a közel-keleti rappel. Subliminal zsidó-nacionalista nézetei miatt később összetűzésbe került Nafarral, aki inkább „palesztin testvéreivel” azonosul.

Kettőjük kapcsolatáról Anat Halachmi dokumentumfilmet készített Channels of Rage (Dühöngés útjai) címmel, aminek a Tribeca Film Festivalon jövőre lesz bemutatója New Yorkban. „Mindketten az izraeli valóság áldozatai – mondta a rendező –, és mindketten gyerekek.”