Megfelelő a Sziget zajszintje

2005.08.09. 00:34
A hétfő esti mérések szerint a fesztivál színpadjaitól légvonalban 400-500 méterre fekvő Római parti és a Kaszásdűlői lakótelepnél a teljes hangerőre kapcsolt színpadok a 45 decibeles éjszaka megengedett határértéket megközelítették ugyan, de nem lépték át.
A Sziget Fesztivál koncerthelyszíneiről hallatszó zene és mulatozás az idén sem zavarja majd a környéken élőket, legalábbis ezt mutatják a zajszintet érzékelő műszerek, amelyekkel a hétfő éjszaka tartott hangpróbán végeztek méréseket szakemberek.

A szervezők az óbudai és az újpesti polgármesterek, valamint a helyi rendőrkapitány jelenlétében a Hajógyári-szigethez legközelebb eső lakott területeken mérték a fesztivál ideje alatt működő, zömmel hangszigetelt sátrakból kihallatszó zaj szintjét.

A fesztivál színpadjaitól légvonalban 400-500 méterre, a Római parti és a Kaszásdűlői lakótelepnél végzett két mérés eredményei azt mutatták, hogy a teljes hangerőre kapcsolt színpadok a 45 decibeles éjszaka megengedett határértéket megközelítették ugyan, de nem lépték át.

Millei Lajos, a hangpróbára egy precíziós zajszintmérő eszközzel érkező igazságügyi zajszakértő elmondta, hogy az egy hetes rendezvény ideje alatt is végeznek majd méréseket rutin ellenőrzések formájában, illetve lakossági panaszok esetén.

Tarlós István, III. kerületi polgármester közölte, hogy az utóbbi években, a hangszigetelő sátrak bevezetése óta nincsen jelentősebb lakossági panasz zaj kapcsán a Sziget fesztivál ideje alatt.

Amennyiben az éjjeli zaj valóban olyan szint alatt marad, mint amilyet a hangpróbán mértünk, akkor jóban leszünk, fogalmazott a polgármester.

Mint emlékezetes, a zajszigetelő sátrak 1998-as bevezetése előtt komoly vita alakult ki a Sziget szervezői és a polgármester között. Tarlós István azzal az indokkal, hogy a fesztiválról kiszűrődő hangos zene zavarja az óbudai lakosok esti nyugalmát, többször is a Sziget bezárásával fenyegetőzött.

Gerendai Károly, főszervező megjegyezte, hogy a hangpróbán nem teljesen lehet szimulálni a koncertek alatt jellemző zajterhelést, hiszen a közönség morajlása és az embertömeg hangszigetelő tulajdonsága nem jelenik meg az eredményekben.

Millei Lajos szerint jelentősebb különbség ugyanakkor a hétfő éjszakai és a fesztivál alatti zajterhelést tekintve nem várható, mert a közönség magasabb frekvenciájú morajlása nem hallatszik távolra, az igazán gondot okozó basszushangokat pedig a teljes hangerőre állított hangfalakkal jól lehetett mérni.

A szervezők megjegyezték, hogy időleges hangosabb zajhatások alkalmanként azért fordulhatnak elő, mert a hangszigetelő sátrak falait megrongálják. Ígéretük szerint ezekben az esetekben a szervezők igyekeznek hamar kijavítani a hibát.