Alakul a Sziget programja

2005.03.22. 16:10
Az Underworld, a Franz Ferdinand és a Morcheeba már igent mondott, jön a Hives és a Ska-P.

Folyik a Sziget 2005-ös programjának kialakítása, a szervezők - a hazai előadók mellett - több mint száz nemzetközi fellépőt ígérnek. A meghívott külföldi sztárok közel húsz százaléka már visszajelzett, hogy részt vesz az idei rendezvényen, de számos további nagy névvel zajlanak még tárgyalások.

Elektronikus afropop

A Nagyszínpad késő esti sávjában fellép a kilencvenes évek elektronikus tánczenei színterének egyik legmeghatározóbb csapata, az Underworld. A napokban mondott igent a szervezők megkeresésére a közelmúltban fontos zenei díjakat - többek között a MTV Music Awardsot és a Brit Awardsot - besöprő Franz Ferdinand. Jön a svéd pop egyik legtehetségesebb bandája, a Hives, és új énekesnővel, májusban megjelenő új lemezét bemutatva a Sziget vendége lesz a Morcheeba is. A spanyol ska legnépszerűbb csapata, a Ska-P egyszer már fergeteges sikert aratott a Szigeten, most újra várja rajongóit. Az idei Nagyszínpad kora délutáni sávjában helyet biztosítottak a szervezők Németország legkelendőbb "popárucikkének", a Beatsteaksnek is.

A WAN2 Színpadon fellép Marianne Faithfull, a skandináv poszt-punk-garázsrock-szcéna nagyjai közé sorolható The (International) Noise Conspiracy, a nagy svéd rockandroll hullám egyik éllovasa, a Hellacopters, illetve a német gitárpop és indie-rock képviselője, a Sportfreunde Stiller.

A világzenei színpadon fellép Mory Kante, akinek Yéké Yéké című slágere volt az első olyan afrikai dal, ami tizenöt évvel ezelőtt az európai slágerlistát is vezette, és melynek révén Kante az elektronikus afropop műfajteremtője lett. Ugyanitt lesz hallható a Klezmatics és Joshua Nelson. A világ legjobb klezmerzenekaraként számon tartott Klezmatics a "Brother Moses Smote The Water" című különleges gospelprogramját hozza. A fekete gospelénekes, Joshua Nelson társaságában olyan szabadságdalokból állította össze műsorát, amelyek egyaránt jelen vannak a zsidó és az afroamerikai hagyományban. A világzenei programot erősíti a Tinariwen, tradicionális dallamokkal és forradalmi szövegekkel, mali blueszal és pszichedélikus villanygitározással. A zenekar Amassakoul című albumával hónapokig vezette az európai rádiósok világzenei listáját.

Védjegyszerű német metál

A metálhelyszínre is érkeznek a visszajelzések. Itt lesz például a skandináv metálszíntér egyik legfontosabb reprezentánsa, a svéd Opeth, és itt lép fel a német Accept is. A csapat nyolcvanas évek elejére kialakult "védjegyszerű" hangzása sok tekintetben a német heavy metal szinonimája lett. Bár a tavalyi Szigeten az egyik tag balesete miatt elmaradt a Saxon-koncert, idén a a metálhelyszínen fellép az angol banda.

A Sziget-színház ma már az egyik leglátogatottabb helyszíne a fesztiválnak. Az itt fellépő Yann Tiersen neve a mozikedvelő magyar közönség számára csenghet ismerősen, hiszen olyan filmekhez szerzett zenét, mint az Amélie csodálatos élete, illetve a rendszerváltást kedvesen bemutató Good Bye Lenin. A táncprogramban többek között fellép a francia Accrorap együttes az indiai és hip-hop táncot ötvöző különleges különleges produkciójával. Ismét lesz fiatal izraeli koreográfusok darabjaiból összeállított est Noa Dar, Sahar Azimi és Mami Shimazaki részvételével. Nemzetközi összefogás eredménye Elena Kats-Chernin ausztrál zeneszerző Undertow című kortárs operájának kontinentális ősbemutatója magyar zenészekkel, ausztrál énekesekkel és finn rendezővel. Ausztráliából érkezik még a Chamber Made Opera nevű társulat is, akik Hitchcock Szédülés című thrillerét dolgozták fel zenés színházi formában.