Kabbalista Sziget véres Katicával

2004.05.27. 19:35
Müller Mátrixkabátos Sziámi nyilvánosan békának vallja magát és belebonyolódik a számmisztikába, de azért kiderül, hány aktuális és hány tegnapi sztár lép fel idén a Szigeten. Ismerje meg, kiknek örült és milyen előadók láttán fanyalgott az Index stábja.
Tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Sziget fesztivált, és ez annyiban vág össze az univerzum lüktetésével, hogy maga Müller Péter Sziámi is az év tizenkettedik hónapjának tizenkettedik napján, sőt, a tizenkettedik órában született, tudtuk meg a fesztivál sajtótájékoztatóján az egyik szervezőtől, Müller Péter Sziámitól.

Müller Péter Sziámi a fesztivál kapcsán elmondta még, hogy a tizenkettes szám a mindenség legszerencsésebb száma, ő például mindig a tizenkettes szobát kapja a hotelekben, és különben is: háromszor négy az tizenkettő, kettő meg egy pedig három, ami szintén fontos szám, gondoljunk csak a szentháromságra vagy a magyar igazságra.

"Sziget ügyben olyan vagyok, mint egy béka" - sokkolta a megjelenteket a külsejét hosszú mátrixos bőrkabáttal update-elő egykori alternatív sztár, majd végül kijelentette, a mostani Szigeten nem esik majd az eső.

Tegnapi és tegnapelőtti sztárok

A tényeket követően Gerendai Károly, főszervező ragadta magához a mikrofont, hogy a stabil értékek mellett tegye le a garast. A Sziget véleménye szerint elérte azt a formáját, amilyennek megálmodták, így most a színvonal megtartása a cél.

A már ismerhető program áttekintése után megállapítottuk, hogy valóban így van, és a Sziget idén a megszokott előadókört mozgatja meg a megszokott helyszíneken.

Sziget info
A Sziget fesztivál augusztus 4-től 11-ig lesz a szokásos, Hajógyári szigeti helyszínen.

A hetijegy elővételben, június 15-ig 16000 Ft.
Június 15-től 5 napijegy áráért lehet elővételben jegyet venni, 20000 Ft-ért, és a fesztivál kezdetétől 6 napijegy áráért, azaz 24.000 Ft-ért vásárolható a heti belépő.

A napijegy 4000 forintba kerül majd a helyszínen.

A Nagyszínpadon láthatunk majd egy friss zenekart, ami viszont sajnos az MTV-ből ismert álhomokos Scissor Sisters lesz. Metál vonalon a három éve folyamatosan koncertező japán Electric Eel Shock lép fel, a darkosoknak pedig a finn Rasmus énekel majd a halálon túl is lobogó szerelemről.

A minden évben erős retro szekcióban pedig olyan letűnt nagyságok lépnek majd Nagyszínpadra, mint a nyolcvanas évekbeli vicces német punkegyüttes, a Die Aerzte, a már tavaly is pengető Fun Lovin' Criminals vagy a reggae mozgalom egyik legrégebbi harcosa, az 1973-ban alakult Third World.

Értesüléseink szerint első vonalbeli dancehall előadókkal is tárgyalások folytak, de a reggae modernebb vonulatait végül a szerethető német Seeed képviseli majd.

Szerkesztőségünk egyöntetű szimpátiáját mégis Busta Rhymes hip-hop előadó tudhatja magáénak, aki lelkesedésünket azzal is fokozta, hogy a sajtótájékoztató utáni pillanatokban bólintott rá végül a Sziget felkérésére.

Az Index metálügyi szakértője a Fishbone és az In Flame fellépését fogadta egy sátánvilla felmutatásával, az elektromos szekció pedig a nem éppen friss, de maradandót alkotó Freestylers, Roni Size és Talvin Singh meghívása előtt hajtotta meg fénylő technopálcikáját.

A szervezők kiemelték még, hogy csak a Sziget kedvéért áll össze újra a Sex Action, sőt, az egy koncertre egyesülő, majd alternatív hakniba kezdő Európa Kiadó itt is fellép majd.

Összehasonlításul áttekintettük az Európai Unión kívül rekedt, elmaradottnak mondott Szerbia fesztiválját, az Exitfestet. Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy a balkán fesztiválján Boban Markovic hétszázötvenedik fellépése helyett olyan sztárokat láthat majd a közönség, mint a Cypress Hill és Adam Freeland.

Véres Katica

A program egyébként még bővül. Gerendai Károly az Index kérdésére elmondta, hogy a Nagyszínpad fellépőinek listája egyelőre csak 85-90 százalékos, a teljes programot tekintve pedig még 10 százaléknyi új bejelentés várható, persze csak hozzávetőlegesen.

Bár Gerendai felhívta a figyelmet a sajtó rossz szokására, hogy a "számok bűvöletében elveszti a dolog lényegét", kérdésünkre azért elárulta, hogy a költségvetés idén 1,4 milliárd forintos lesz, ami a tavalyi 1,25 milliárdosnál csak az infláció és az ÁFA-törvény módosulása miatt magasabb.

A szervezők végezetül bemutattak a fesztivál hamarosan induló három reklámfilmjéből kettőt. A Happy Tree Friends-jellegű, kicsit véres animációs filmek népszerű gyermekdalokra épülnek. A Katalinka, szállj el kezdetű dal például a szöveg vicces áthallásaira játszik rá, és a kegyetlenkedő törökök tetteinek részletezésével egyúttal a kisázsiai érdeklődők távoltartására is szolgálhat.

A sajtótájékoztatón végezetül eloszlattak egy rémhírt, miszerint a Hajógyári sziget eladása miatt ez lesz az utolsó itt megrendezett fesztivál. A valóság azonban az, hogy csak a hajógyár része cserél gazdát, a sziget egésze viszont továbbra is közterület marad.