Nem lesz Sziámi a nagyszínpadon, de lesz Madness

2007.03.28. 17:26
Hivatalosan is bejelentették az idei Sziget programját, sok meglepetés nincs a korábban kiszivárgottakhoz képest. A nulladik napon tényleg koncertet ad az LGT, tényleg jön az indusztrometál-alapító Nine Inch Nails, a fiatalok kedvéért itt lesz és fel is lép a nagyon aktuális popper, Mika, az öregedő posztpunkok örömére pedig zúz egyet a Killing Joke is.

A 2007-es Sziget első sajtótájékoztatóján (a Közlekedési Múzeumban vonatok között, mert ugye Locomotiv GT) kiderült, hogy tényleg lesz nulladik nap a magyar rocklegendával, valamint fellépnek többen, akikről eddig csak sejtéseink voltak, meg még olyan zenekar is, amelyről még az sem: a ska-pop intézmény Madness. A kiszivárgott plakáton olvasható neveket visszaigazolta az élet: jön a Nine Inch Nails, Mika, a Chemical Brothers és - mint a sajtótájékoztató közben kiderült - a Madness. Úgy tűnik, a kiemelt sztárnak a Las Vegas-i Killerst szánják a szervezők ("a világ egyik legnépszerűbb és legsikeresebb zenekara" - mi utáljuk, ez van).

A friss befutó, nálunk még talán nem nagyon ismert Mikát a jelek szerint Scissor Sisters helyettesítőjeként próbálják eladni. A program a szervezők szerint természetesen minden eddiginél erősebb és mivel jubileumi, 15. Sziget van idén, "aktuális" és "kultikus" alőadók mellett a legsikeresebbeket is visszahívják (nem mintha eddig nem ezt tették volna, még szerencse, hogy mindig van mit ünnepelni). A nulladik napi LGT koncentről részletek nem ismertek, a zenekar tagjai a sajtótájékoztatón elmondták, hogy nincs még szerződés és sok minden nem tisztázott. A Sziget megkereste őket, ők pedig örömmel mennek. Új LGT-lemez biztosan nem jelenik meg a koncert előtt, melyre a 25 ezer "ottalvós" heti jegy tulajdonosai bemehetnek, és amire még 30 ezer napi jegy lesz még kapható.

A hetijegyek árait már hirdetik; idén először az elővételes napijegy ára kedvezményes, hétezer HUF, míg a helyszínen vásárolt napi belépő nyolcezer. A Sziget-főnök Gerendai Károly szerint többek között azért is hirdették meg a programot minden korábbinál hamarabb (bár még néhány potenciális sztárfellépővel folynak a tárgyalások), hogy a nehéz gazdasági helyzetben a kilátogatni kívánók hamarabb elkezdhessék a spórolást.

A Nagyszínpadon idén szinte kizárólag külföldi fellépők leszenk, egy-két kivételt leszámítva, akiket annyian akarnak megnézni, hogy nem férnének el máshol (Kispál és a Borz, Tankcsapda). A Világzenei Nagyszínpadon a már kiszivárgott, bombaerős program várható (Salif Keita, Tinariwen, Rachid Taha, Eddie Palmieri és mások), a diszkóügyi Party Aréna hivatalos programja sem okozott meglepetést - hacsak azzal nem, hogy fellép az egykori jungle-úttörő Goldie, akiről nemigen gondoltuk volna, hogy még aktív. A metallista Hammer Worldről még keveset tudni: az egyesek szerint aktualitását rég elvesztett Killing Joke egy jó napon még mindig lerobbanthatja a nép arcát, mellettük a Within Temptation (Hollandia) és a Negative (Finnország) neve ismert már. A Wan2 Színpadon fellépők közül emeljük ki James Lavelle UNKLE formációját, a radikális brit-ázsiai Fun-Da-Mentalt, a 90-es évek másodvonalbeli indusztriál sztárcsapatát, a Nitzer Ebbet, a kísérletező izlandi GusGust, valamint az olasz hiphop alapcsapatát, a Sud Sound Systemet.

A Talentum színpad tehetségkutatójának győztese pedig klipet, lemezt, turnét kap a Szigettől. A Bahia színpadot idén európaivá fejlesztik. Gerendai Károly szavaival "a környező országok kispáljait és tankcsapdáit" próbálják összegyűjteni. Ugyanitt nem fog fellépni a Gerendai mellett annak idején a Szigetet (Diáksziget!) megalapító Müller Péter Sziámi zenekara, ahogyan a Nagyszínpadon sem. Viszont Müller Péter friss ötlete nyomán feltehetőleg lesz külön Sziámi-helyszín művészeti aktivitásokkal és dalszerző-klubbal, illetve - talán a Wan2 Színpadon - megrendezésre kerül a Sziámi hagyományos Sziget-záró koncertje is, mint minden évben, amióta nem a Flash a maga idejében ugyancsak hagyományosnak tekintett koncertje fejezi be a fesztivált.

A nyilvánosságra hozott fellépők teljes listája itt olvasható.