Mindenkinek kedveskedik a Sziget

2008.08.11. 02:41
A külföldiek saját rendőröket kaptak, a sztárok elitkonyhát, a többiek meg annak örülhetnek, hogy idén ötezerrel többen férnek be a Hajógyári-szigetre.

Vasárnap még erőgépek kerülgették a korán érkező francia fesztiválozókat, de hétfő délutánra már minden színpad kész lesz, feltöltik a sörcsapokat és betárazzák a pénztárgépeket is. Legalábbis ezt ígérik a Sziget szervezői, akik rózsaszín turistabuszon vitték körbe a fesztivál területén a sajtó munkatársait.

Képeink a Szigetről

Mint egy vadasparkban a zsiráfokat, úgy kattintgatták az éppen sátrat verő német diáklányok a sajtósok vasárnap a Sziget bejárásán, miközben Gerendai Károly a fesztivál főszervezője éppen az idei fejlesztésekről tartott rövid mobilprezentációt: új, különleges anyaggal bevont zajvédő falak, vastagabb sátorfalak  és megemelt gátrendszer vigyáz majd az óbudaiak és az újpestiek álmára, plusz egy hipermodern, Limiternek nevezett rendszer, amely minden helyszínen automatikusan szabályozza a hangerőt, ráadásul hálózatba kötve felügyeli a teljes Sziget zajkibocsátását is. Ha megváltozik a szél, a rendszer módosítja a beállításokat, hogy nehogy egészen a Szentlélek térig szálljanak a Kispál taktusai.

De nehogy csak az óbudaiaknak és az újpestieknek legyen jó, a szervezők  fejlesztették a Hajógyári-sziget infrastruktúráját is: közel három kilométernyi utat láttak el közvilágítással, plusz kitakarították a Sziget hátsó traktusait, így most ötszáz sátorhellyel több várja a fesztiválozókat. (Éppen ezért hatvanötezerről hetvenezerre emelték a Sziget befogadóképességét, vagyis minden eddiginél több ember részegedhet ezentúl ugyanakkora alapterületen).

Megnőttek a színpadok is, a most Converse-Wan2 sátor például 2700 négyzetméterre, vagyis a Petőfi Csarnok közel kétszeresére hízott, ezt és a 3200 négyzetméteres Party Arénát  tizenkét kamion szállította a helyszínre. De ha már a számoknál tartunk: a szervezők 17475 négyzetméter műanyag járólapot raktak le, és 24 ezer négyzetméter fa burkolattal terítik le a sátrak belső terét.  Sőt soroljuk tovább üveges tekintettel az adatokat, hiszen ezerötszáz biztonsági emberről és százfős rendőri készültségről regél a sajtóközlemény. Ja, és hét borozóról, öt pálinkaházról és 72 kocsmáról.

Fejlődik a Nagyszínpad is, az eső után iszapbirkózó punkok bánatára a színpad környékét feltöltötték, így már nem ez a sziget legmélyebb pontja, és így elvileg nem áll majd meg a talajvíz. Persze mindebből még nem sok látszott vasárnap, a Barbie-buszból nézelődve, a Nagyszínpad előtt ugyanis négykerék- meghajtásos targoncák dagonyáztak a sárban.

Épül a Sziget

A külföldieknek importált rendőrökkel kedveskedik a Sziget, a fesztivál ideje alatt ugyanis német, olasz, francia és holland közeg is járőrözik majd a sátrak között. Azért az olaszok tényleg örülhetnek, hiszen nem csak saját információs pultot kaptak, de még külön olasz pénztár is üzemel majd a bejáratnál.

Sőt a sztároknak is tartogat idén meglepetést a Sziget: az új backstage-ben a nyári fesztiválokon szokatlan módon étlapról válogathatnak majd a fellépők, a fogásokat a Michelin-csillagra pályázó Costes Restobar sztárséfjei készítik el a kitelepült csúcs modern konyhán. A többieknek marad a 68 étkezde, a hétszáz forintos gyros és a 390 forintos Arany Ászok.