Meztelen Soma, tangás Ganxsta és leláncolt Sebeők

2005.03.23. 11:50
A Viasat 3 március 28-án indítja el a vadonatúj napi sorozatát, a SztárVárat - jelentették be kedden a forgatási helyszínén, a Falk Miksa utcai tetőtérben tartott sajtótájékoztatón, ahova a báb-komédia szereplői, szinkronhangjai mellett a főszereplők mintájául szolgáló celebek is eljöttek, hogy szembesüljenek parodizált énjükkel. Győzike morcos volt, Sebeők filozofált, Kiszel Tünde bugyikat ajándékozott, csak Soma nem ült le a többiek közé.
"Ezt mi csináljuk először a világon" - mondta Gát György, a celebekről mintázott bábfejekkel készült sorozat producere, majd hozzátette: "több stáción ment át a fejkérdés. Most már az arcuk is él, a szemük is mozog." Gát ismét elmondta, hogy orosz ötletből indultak ki a poltikamentes Uborkához közelítő szituációs komédia megírásakor. A Viasatot külön dicsérte, hogy a másik két adóhoz képest "összehasonlíthatatlanul kicsi büdzséjükből is bevállaltak ezt a kísérletet". Hozzátette, hogy a műsor azért is egyedülálló, mert "a másik két kereskedelmi adóval ellentétben nem patentokat vásároltak, loptak". Az igazsághoz tartozik, hogy a műsor valójában a Big Brother és a Valóvilág sztárkülönszámának a paródiája.

'Nem is így áll a nyakkendőm'


Klikk a képre!
A nyitóbeszéd után Gát határozott rendezőként helyére küldte a vendégeket - egyedül Soma nem volt hajlandó a többiek közé ülni -, és levetítették a filmet, amiben Sebeők János, Soma, és Dr. Csernus vetekednek egy tetőtéri lakásért, amit egy lakásmaffia miatt mindhárman birtokolnak. A cél egymás kifúrása.

A sorozat előzetesei már megtekinthetőek az Indexen: a satufejű Soma meztelenül , Sebeők leláncolva, a felismerhetetlen Ganxsta tangabugyiban, és Dr Csernus takarítva bizonygatja, hogy "Én innen el nem megyek!".

"Én nem élek ilyen olcsó poénnal" - kiabálta Sebeők a tízperces epizód után, majd később elmondta az Indexnek, hogy azon mérgelődött, miért kötötték meg fordítva a nyakkendőjét. "Pedáns vagyok, nem szoktam fordítva hordani. Ígértem tízezer forintot Gátnak, ha talál egy fotót bizonyítéknak." Soma közben fogyókúrás receptekkel üldözte a megtestesítőjét, a karcsú Szabó Noémi bábszínészt: "Muszáj valamit tennem. Öt-öt kiló - mutatott a melleire - ez már megterheli a hátamat is".

A zebracsíkos öltönyös Győzike morcosan fogadta, hogy nem szerepel az első részben, ráadásul rossz napja volt, mert - ahogy az újságíróknak elpanaszolta - még Soma sem köszönt neki vissza. Egyedül a fotózás kedvéért megjelent statisztájának a fuxát irigyelte. "Hú, tesó, ez arany, nem adod kölcsön?". Gát később bejelentette, hogy Győzike és Kiszel Tünde, aki mögötte "tréfásan" éppen egy donatellás pólót próbált elcsenni, a negyedik-ötödik részben csatlakozik a stábhoz.

Az első hat figurát egyébként Gát elmondása szerint az alapján választották ki, hogy mennyire jellegzetesek, mennyire lehetnek jó poénok, dramaturgiai fordulatok alapjai. Az RTL Klubos Balázs így esett ki az első körből.

Miért nem fiatalabb?

Az Index legutóbbi negatív észrevétele, miszerint Ganxsta bábja a negyvenes rapper helyett inkább az apjára, Zana Józsefre hasonlít, már a sajtóanyagban is szerepel érdekességként, így igyekeztem egy újabb fiút hiányolni, ezúttal a szerzők között.

Ha már Trunkó az egyik társszövegíró, akkor "régi motoros rádiókabarés" Barnabás helyett inkább a fiát, Bencét kellett volna felkérni, hiszen elég magas a szerzők átlagéletkora és Bencének elvileg sit-comos tapasztalata is van (amennyiben a Pasikat sit-comnak nevezhetjük). Gát, aki szintén benne van a forgatókönyvíró csapatban az Indexnek erre azt válaszolta: "Ragaszkodom a régi csapathoz, és ennek Trunkó Barnabás is tagja, másrészt a huszonéves Litkai Gergely forgatókönyvírót is hozzávettünk fiatalításként a csapathoz. Szerintem számíthatunk a 18-tól 49-es korosztályú nézőkre."

Érdekességek a sajtóközleményből:
Kiszel Tünde (Semjén Nóra bábszínész) jeleneteit külön munkaidőben koreografálták, mert a többi színész nem bírta nevetés nélkül.
Soma Mama Gésa (Szabó Noémi bábszínész) mellei igaziak, a nagy mellméret a legfontosabb szempont volt a válogatás során. A természet ajándéka mellett azonban speciális melltartót is viselnie kell a forgatáson.
A maszkmester, Pohárnok Iván felelős többek között az Alien vs Predator című horrorfilmek lényeiért.
Dr. Csernus Imre, ugyan távozott a VIASAT3-tól, de ő az egyetlen sztár, aki teljes mellszélességgel védi a SztárVárt.
Ganxsta (Horkay Péter - Kalózok) részenként minimum 20 alkalommal káromkodik.
Két karikatúrát volt a legnehezebb elfogadtatni Pohárnokékkal: Tündéét és Győzikéét. A mester többször is újrarajzoltatta Békési Joe-val, ugyanis az egyiknek a szemöldökét, másiknak az orrát nem találta elég elnagyoltnak. Békési hitetlenkedett egészen addig, amíg nem látta Kiszel Tünde tíz évvel ezelőtt készült fotóit.
Csernusnak (Tengely Gábor/Pipó László) tizenöt kilót kellett felszednie, nem azért, mert az eredeti híresség kövér volna, hanem hogy a rá oly jellemző lazaságot könnyebben meg tudja jeleníteni.
Sebeők iránti tiszteletből a szereplő állatok kiemelkedő gondoskodásban részesültek. Az alkotók felkértek egy természetvédelmi szakértőt, hogy tanácsaival segítse őket a tüntetőeszközök ábrázolásában.
A legifjabb forgatókönyvíró (az eredetileg jogász Litkai Gergely) a "régi motoros" rádiókabarés, Trunkó Barnabás felfedezettje.
Egyes negatív kritikák szerint Ganxsta Zolee maszkja inkább apjára, a színész Zana Józsefre hasonlít.
Ha az alkotók a legelső tervhez tartják magukat, akkor Sebestyén Balázs lett volna a kezdő-epizódok vezéregyénisége. Mégis úgy döntöttek, Balázs személyisége sok lakótárs között tudna igazán érvényesülni (6-8 ember moderálása közben a legfelismerhetőbb a show-ja miatt), ezért valószínűleg csak később fog csatlakozni a díszes társasághoz.