Egy transzszexuális menti meg a sorozatot?

2006.11.27. 15:42
Az ABC televíziós társaság All My Children című sorozatában először lesz transznemű karakter, aki férfiből nővé változik, adta hírül az AP.

A 35 éve futó All My Children című szappanopera valami egészen újjal akarta feldobni a sorozatot, és mivel tisztában voltak azzal, hogy a nézőiket a szexualitás érdekli, ezért a producerek ezen a vonalon újítottak: egy transznemű karaktert hoznak létre, aki hosszabb ideig fog szerepelni a műsorban.

Áttörés és felfrissülés

"36 éve után itt az ideje felfrissíteni a sorozatot" - mondta Julia Hanan Carruthers, a műsor executive producere. Az All My Children 1970. január 5-én indult, és azóta a minden hétköznap az ABC adón látható a pennsylvaniai Pine Valley lakosainak az élete. A kedvelt szappanopera olyan témákkal foglalkozott mint az abortusz, a drog, a homoszexualitás vagy a vietnámi háború. A népszerűsége 1991-92-ben volt a legnagyobb, akkor 8,2 millión nézték meg naponta, ami a tavalyi évre már 3,1 millióra csökkent le.

Az új karakter kialakítását több konzultáció előzte meg, amikre több transznemű szervezetet meghívtak, valamint az egyik legnagyobb meleg és leszbikus jogvédőt, a GLAAD-ot, aminek a szóvivője, Damon Romine elmondta: "Azt hiszem, óriási áttörés a televíziózásban, hogy egy transzszexuális ember életét és történetét kísérhetjük figyelemmel."

Zarf, a transznemű

Jeffrey Carlson alakítja Zarfot, aki amerikai létére erős angol akcentussal beszél. Tavaly nyáron már szerepelt egy epizódban, de nagyon meglepődött, amikor felhívták az új lehetőséggel. "Mennyire ijesztő a felelősségem, hogy az egész transznemű közösséget képviselem" - mondta. A történet a rocksztárt, Zarfot állítja a középpontba, akinek sikerül egy csókig eljutnia Biancával, aki dühösen elmondja neki, hogy ő leszbikus. Ez valamit beindít Zarfban, és elgondolkodik, miért szeretett bele egy leszbikusba, ami odáig vezet, hogy férfiból nővé akarja operáltatni magát.

A televíziózás történetében több transznemű szerepelt már a műtéti beavatkozás után: főiskolai tanár a 2001-es CBS műsorban, a The Education of Max Bickfordban, a rövid életű ABC szappanoperában 1996-ban, a Városban, valamint az L Worldben. A magyar Barátok köztben is volt már ilyen: itt a transzszexuális Novák Angéla szerepelt, mint a presszó énekesnője.