Szilárda
-2 °C
7 °C

A rocksztár 'elvesztette a kontrollját'

2004.03.17. 16:30
A Marie Trintignant francia színésznő meg­gyil­ko­lásával vádolt Bertrand Cantat rockénekes könnyekben tört ki a tárgyaláson. A litván Vilniusban folyó pert több száz riporter mellett az áldozat szülei: a veterán színész apa és a rendező anya, illetve a vádlott csapata: a Noir Desir rockegyüttes is élőben kísérheti figyelemmel. Az áldozat anyja, Nadine Trintignant szerint megtévesztő a férfi kedvessége.
Bertrand Cantat-ot azzal vádolják, hogy egy durva veszekedés során tizenkilenc ökölcsapással Marie Trintignant halálát okozta. Marie Trintignant (A selyem sikolya) Litvániában forgatott filmet Colette francia írónő életéről édesanyja, Nadine Trintignant irányításával tavaly júliusban. A színésznő és élettársa huszonhetedikére virradó éjjel féltékenységből verekedtek össze a vilniusi hotelszobában.

Bertrand Cantat
a tárgyaláson
A francia színészveterán Jean-Louis Trintignant lányát ezt követően egy párizsi kórházba szállították, ahol augusztus elsején - negyvenegy évesen - hunyt el agyödéma következtében, több napi kómás állapot és két sikertelen műtét után.

A Noir Desir francia rockegyüttes harminckilenc éves énekese állítja, hogy a színésznő halála tragikus baleset volt. "Marie elvesztette a fejét, erre én elvesztettem a kontrollomat" - idézett az AFP a férfi vallomásából. Cantat szerint a végzetes ütés Trigninant esése következtében történt.

Tizenkilenc pofon vagy tizenhat híján húsz

"El kellett volna mennem vita közben, nem lett volna szabad kezet emelnem rá" - mondta a bírósági meghallgatáson Cantat, akit nyolc hónapja Litvániában tartanak őrizetben. "Részeg voltam, így történhetett meg, hogy a vita hevében négyszer pofon ütöttem Marie-t" - áll a litván rendőrségen tett vallomásában. Ezzel ellentmond a vád állítása, mely szerint legalább tizenkilencszer ütötte meg ököllel a nőt.

"Minden annyira gyorsan zajlott, soha nem akartam volna, hogy ez megtörténjen. Ennek a kéznek nem szabadott volna felemelkednie" - mondta az énekes kezére tekintve a keddi tárgyaláson.

"Én is elhittem róla, hogy kedves férfi"

Marie Trintignant
a France 2-n adott interjúja közben
Később a bíróság lehetőséget adott Cantat-nak arra, hogy Marie Trintignant családjához, és annak gyerekeihez szóljon: "Szeretem Marie gyerekeit. El akarom mondani nekik, hogy Marie nem a gyűlölet miatt halt meg. Más emberek is vannak a történetben: a feleségem és a gyerekeim" - ennél a pontnál a rockénekes nem bírta tovább folytatni a beszédet, elsírta magát.

"Régen én is elhittem róla, hogy kedves férfi - mondta ezután Marie filmrendező anyja, Nadine a tanúvallomásában - de én ma már tudom, hogy rosszul ítéltem meg őt."

A büntetéshozatal ezen a héten várható. Cantat akár tizenöt év börtönbüntetést is kaphat, ha bűnösnek találják.

Nyílt tárgyalás

A vád kérését, hogy a tárgyalás Trintignant és Cantant magánéletét érintő nyilatkozatok védelmében zárt ajtók mögött folyjon, a vilniusi bíróság - arra hivatkozva, hogy Marie nem tudja megvédeni magát - elutasította. "Ha nyilvánosan a vita, az üggyel kapcsolatos hibákra bármikor fény derülhet" - nyilatkozta Ramutis Jancevicius, bírósági szóvivő. Ezzel az érvvel egyetért Trintignant anyja is: "Marie gyerekei már úgyis minden pletykát olvastak, amit a sajtó a lányom magánéletéről összehordott, és mindannyiunk érdekében fontosabb, hogy tisztázzák ezek alól."

Több mint kétszáz, többségében francia riporter érkezett a litván fővárosba, hogy a tárgyalás menetéről beszámolhasson. Trintignant rokonai, barátai mellett Cantat felesége és a Franciaországban legjobban jövedelmező rockegyüttesének tagjai is beültek a tárgyalásra.