Cult, Fun Lovin' Criminals és Pajor Tamás a Volt Fesztiválon

2006.04.26. 19:52
A soproni Volt Fesztivál húzónevei között idén szerepel a Pet Shop Boys, a Los De Abajo és a De Phazz is, a várható megnövekedett érdeklődésre a szervezők nagyobb kempinggel és több vécével készülnek.

A július 5-én kezdődő 14. Volt Fesztiválon a legnagyobb esemény várhatóan a Cult koncertje lesz. A Cult frontembere, Ian Astbury az elmúlt években az újjáalakult Doorsban énekelt, de most jónéhány év hallgatás után újra koncertezik a Cult is: túl vannak egy teltházas amerikai turnén, és a néhány európai fellépésük között a Volt Fesztiválon is színpadra lépnek. Májusban megjelenő lemezük turnéjának keretében a Volt közönsége előtt fellép a szintipop egyik klasszikus csapata, a Pet Shop Boys.

Pár évvel ezelőtt a Sziget nagyszínpadán játszott először Magyarországon a New York-i Fun Lovin' Criminals, akik most a Volton is bemutatkoznak. A német De Phazz is Sopron vendége lesz idén, akárcsak a mexikói tradicionális mariachit, a polkát, a latin rockot skával, punkkal, hiphoppal vegyítő Los De Abajo.

Limbó hintó

Az idei év elején a Pecsában adott teltházas koncertet az F.O. System, ezen kívül csak egy koncertet vállaltak az idei évben, a Volt fesztiválos fellépést. Rajtuk kívül is vannak a felhozatalban "nagy visszatérők", például a Sexepil vagy a Kontroll Csoport, és fellép Pajor Tamás is. A nyitónapi utcabált Fenyő Miklós és zenekara celebrálja azon apropóból, hogy éppen 25 évvel ezelőtt aratott hatalmas sikert a ’81-es Tánc- és Popdalfesztiválon a Limbó hintó című dallal a Hungária. Ugyanehhez az évhez köthető a 25 éves KFT Bábu vagy című dala, Laár Andrásék ugyancsak színpadra lépnek a Volt Fesztiválon. A sztenderd Tankcsapda mellett ezúttal a 25 éves Moby Dick is a nagyszínpadon szerepel.

Fellép a fesztiválon Matthew Herbert, akit napjaink egyik legeredetibb zeneszerzőjeként tartanak számon, aki számos albumán valódi hangszerek mellett szinte mindent megszólaltatott már, ami a keze ügyébe került. Az osztrák Bauchklang tagjai ellenben semmilyen hangszert nem használnak, a hattagú csapat a saját hangját használja hangszerként, lábdobot, fuvolát, vagy éppen gitárhangot utánozva. Először jár Magyarországon a japán Kyoto Jazz Massive, a Volt tavalyi sztárfellépőjének, a Thievery Corporationnek a felfedezettje, Federico Aubele, a francia Nouvelle Vague, és újra fellép a német Mo' Horizons.

Jó pálinka itassa magát

Elektronikus vonalon is nagy neveket ígér a fesztivál: koncertet ad Karl Bartos, a Kraftwerk egykori tagja és klasszikus műveinek társszerzője, Andy C drum and bass-mester, a Ninja Tune-os Dj Food, a Boca 45, a Dreadzone Sound System és a Scam. Fellép Josh Wink is, és itt ad először fesztiválkoncertet Yonderboi.

A koncerteken túl egyéb programok is várják a látogatókat: a Junion Csoport bemutatja a Jó pálinka itassa magát című darabot, fellép a TÁP Színház és a Godot Dumaszínház komikusai. Külső helyszínen, a soproni Elit Moziban a fesztivál ideje alatt napközben a Titanic Filmfesztivál legsikeresebb alkotásait láthatja a közönség.

Nagyobb kemping, több vécé

A fesztiválon idén változik a színpadok elhelyezése, és mind a nagyszínpad küzdőtere, mind a további négy nagyszínpad sátrainak befogadóképessége is jelentősen nő. A nagyszínpad előtti tér a Szigeten is használatos műanyag járólappal lesz beborítva, és a fesztivál területén közel 300 méteren kőborítású közlekedő-útvonalakat alakítanak ki. A várható megnövekedett érdeklődésre számítva nagyobb kemping várja majd a sátrazókat, és a vécék, tusolók számát is másfélszeresére növelik a rendezők.

A jegyeket május 1-től lehet megvásárolni, a napijegy ára elővételben 4500 forint, a helyszínen 5000 forint lesz, a négynapos bérlet elővételben 10 900 forintba, a helyszínen 13 500 forintba kerül majd. Tíz év alatti gyerekek felnőtt kísérővel ingyen látogathatják a fesztivált, és ugyanúgy, mint tavaly, a kerekesszékeseknek nem kell belépőt váltaniuk.