Kőkemény Jamaika az állóhajón

2005.01.28. 17:39
Magyarországra érkezik kedden Jamaika egyik legismertebb dancehallcsapata, a Ward 21, akik nevüket egy kingstoni kórház pszichiátriai osztályától kölcsönözték.
Az elektronikus dancehall stílus bölcsője a jamaikai főváros, Kingston, egészen pontosan a Waterhouse kerület. Itt alkotta a legendás producer, Prince Jammy 1985-ben az első digitális dancehallriddimet, amely "Sleng-Teng" néven vált ismertté világszerte.

A Sleng-Teng riddim megszületésével Prince Jammyből egy éjszaka alatt King Jammy lett, stúdiója pedig ma, húsz évvel később még mindig a dancehall egyik legfontosabb műhelye. Pedig King már nem is készít lemezeket, megteszi ezt helyette négy fiatal kolléga: Suku, Rumblood, Kunley és Mean Dog, ismertebb nevükön a Ward 21.

Ward 21
Ward 21
A formáció nevét egy kingstoni klinika pszichiátriai osztályától kölcsönözte, debütáló albumuknak stílusosan a Mentally Disturbed (vagyis 'elmezavarodottak', ez egyébként saját kiadójuk neve is) címet adták.

Mindannyian Waterhouseban nőttek fel és feltűnésük előtt is már évek óta Jammys stúdiókomplexumában dolgoztak: Suku és Kunley hangmérnökként, Rumblood a dubplate-stúdióban dolgozott, azaz ott, ahol az exkluzív, névre szóló lemezeket készítik a DJ-knek, míg Mean Dog Jammys soundsystemének selectora volt. Aztán egyszer véletlenül összefutottak a stúdióban, poénból felvettek egy számot, és azóta ontják a slágereket.

A Ward 21 mindenütt a világon hatalmas tiszteletnek örvend a szubkultúrában, elsősorban riddimeik és rafinált énekstílusuknak köszönhetően.

A Ward 21 Sean Paul világsikerű albumára is készítettek egy dalt, most pedig második, "U Know How We Roll" című albumukkal indultak világkörüli turnéra.

Élőben a Ward 21 ellenállhatatlan és agyafúrt showt mutat be, de felhívjuk a figyelmüket, hogy a tradicionális reggae-kedvelők és a gyengébb idegzetűek jobban teszik, ha betartják a biztonsági távolságot.

A zenekar Budapesten az A38 állóhajón lép fel február 1-én, kedden este kilenc órától.