1 millió dolláros hotel

2000.10.11. 17:18
Minden idült városlakó lelkében található valahol egy ilyen kiszuperált, apokaliptikus szálló, pontosan ilyen, amelyik Wim Wenders filmjének a főszereplője. A kérdés csak az, hogy van-e még kiadó szobája. Utolsó menedék egzisztenciális szorongásokra. Hely, ahol szárnyaszegett angyalok tanunak repülni, mig a metropolisz utcáin, úgynevezett értelmes keretek között zajlik az össztársadalom utolsó vacsorája. Ide pedig senki nem teszi be a lábát, csak, ha sikeresen átkűzdötte magát az elmeorvosi értelemben vett másik oldalra. Ha bennt van, akkor viszont nyugodtan készülhet a halál előtti életre.
Mel Gibson
Keményen nyomozza a semmit
Két zuhanás közötti időben vagyunk, két halálba ágyazva. Izzy, a költő, ugrik először, mert nem birja elviselni a sérülékeny egóját. Emiatt aztán Tim Rothnak nem sok szerep jut a filmben, épp, hogy szédelegni látjuk, tiz emelet magasságban. Nem is biztos, hogy szándékos levegőakrobata, igaz a bolondok között az egyetlen önkéntes, tehát pusztulnia kell, de lehet, hogy lökték, ezért koszlott lelkű apja, aki nem hisz az öngyilkosságban, a helyszinre küld egy nyakmerevitős FBI ügynököt Mel Gibson nagyszerű személyében. Béna, de nem könnyező pálmából faragták, úgyhogy keményen nyomozza a semmit, illetve azt, ami a dilinyós garniszállóban nem újdonság. Összeáll a közösség rejtett hálózata, kiderül, hogy ide csak az tartozik, akit az államapu kikúrt az elmeotthonokból is, kisnyugdija és társadalombiztositása hiján. Ha jól belegondolunk nem is olyan fikciós ez a történet, csak annyiban, hogy nálunk ezek a szeretetre méltó emberek, a skizofrén kurvák, a mini John Lennonok, a debil kiöregedett primadonnák, a kétpólusú dakota festők, a négy kerék nélküli Tom Tomok, a parkokban és az utcákon szennyezik a levegőt, felháboritva a mintapolgárokat. Segitség márpedig nincs, meg fog halni mind, előbb, mint azt bárki gondolná. Túl sok a rendőr, tehetetlen a szociális munkás, buzog a lakossági álszemérem.

A másik, aki önként segit az államnak megoldani a problémát, pont Tom Tom, egy félig autista, félig szerelmes, de teljesen dilis fiú, az igazi ezoterikus bolond, az eleve akasztott ember, akinek a levés nem okoz problémát a tudatnak ezen a szintjén. A két kerethalott ráadásul barát és mindkettőnek viszonyulása van a helyi Szűz Máriához, aki nem lehet más, mint a szent Mila Jovovics. Érdemes-e élni cimű, Wenders-es, feltáró és invesztigativ filmtúránk közben számos érdekes, csak bolondokra jellemzően izgalmas dolgok történnek. Kebelre ölelődik az emberiségnek ez a páratlanul fontos, tükörországi hányada, szeméttengerből giccs katedrális emelkedik és közben lehetőség adódik egy nyugtató bóbiskolásra,- mások transzcendentális meditálásnak hivják,- ott, ahol a halál sem fáj és az sem túlzás, hogy a különleges ügynök együtt érez.