Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

1 millió dolláros hotel

2000.10.11. 17:18
Minden idült városlakó lelkében található valahol egy ilyen kiszuperált, apokaliptikus szálló, pontosan ilyen, amelyik Wim Wenders filmjének a főszereplője. A kérdés csak az, hogy van-e még kiadó szobája. Utolsó menedék egzisztenciális szorongásokra. Hely, ahol szárnyaszegett angyalok tanunak repülni, mig a metropolisz utcáin, úgynevezett értelmes keretek között zajlik az össztársadalom utolsó vacsorája. Ide pedig senki nem teszi be a lábát, csak, ha sikeresen átkűzdötte magát az elmeorvosi értelemben vett másik oldalra. Ha bennt van, akkor viszont nyugodtan készülhet a halál előtti életre.
Mel Gibson
Keményen nyomozza a semmit
Két zuhanás közötti időben vagyunk, két halálba ágyazva. Izzy, a költő, ugrik először, mert nem birja elviselni a sérülékeny egóját. Emiatt aztán Tim Rothnak nem sok szerep jut a filmben, épp, hogy szédelegni látjuk, tiz emelet magasságban. Nem is biztos, hogy szándékos levegőakrobata, igaz a bolondok között az egyetlen önkéntes, tehát pusztulnia kell, de lehet, hogy lökték, ezért koszlott lelkű apja, aki nem hisz az öngyilkosságban, a helyszinre küld egy nyakmerevitős FBI ügynököt Mel Gibson nagyszerű személyében. Béna, de nem könnyező pálmából faragták, úgyhogy keményen nyomozza a semmit, illetve azt, ami a dilinyós garniszállóban nem újdonság. Összeáll a közösség rejtett hálózata, kiderül, hogy ide csak az tartozik, akit az államapu kikúrt az elmeotthonokból is, kisnyugdija és társadalombiztositása hiján. Ha jól belegondolunk nem is olyan fikciós ez a történet, csak annyiban, hogy nálunk ezek a szeretetre méltó emberek, a skizofrén kurvák, a mini John Lennonok, a debil kiöregedett primadonnák, a kétpólusú dakota festők, a négy kerék nélküli Tom Tomok, a parkokban és az utcákon szennyezik a levegőt, felháboritva a mintapolgárokat. Segitség márpedig nincs, meg fog halni mind, előbb, mint azt bárki gondolná. Túl sok a rendőr, tehetetlen a szociális munkás, buzog a lakossági álszemérem.

A másik, aki önként segit az államnak megoldani a problémát, pont Tom Tom, egy félig autista, félig szerelmes, de teljesen dilis fiú, az igazi ezoterikus bolond, az eleve akasztott ember, akinek a levés nem okoz problémát a tudatnak ezen a szintjén. A két kerethalott ráadásul barát és mindkettőnek viszonyulása van a helyi Szűz Máriához, aki nem lehet más, mint a szent Mila Jovovics. Érdemes-e élni cimű, Wenders-es, feltáró és invesztigativ filmtúránk közben számos érdekes, csak bolondokra jellemzően izgalmas dolgok történnek. Kebelre ölelődik az emberiségnek ez a páratlanul fontos, tükörországi hányada, szeméttengerből giccs katedrális emelkedik és közben lehetőség adódik egy nyugtató bóbiskolásra,- mások transzcendentális meditálásnak hivják,- ott, ahol a halál sem fáj és az sem túlzás, hogy a különleges ügynök együtt érez.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!