Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Bőrsztori

2000.09.07. 13:58
A Ray Bradbury rajongók valószínüleg nem szerették ezt a filmet sosem. Miért is szerették volna, hiszen egy Nagy Lajos féle realista novellával tupírozott Star Trek. De, aki olvasta a Tetovált ember (The Illustrated Man) című könyvet, és egyedül abból ismeri a sci-fi műfaj stílusjegyeit az sem lesz a rajongója.

Ennyire súlyos ötletből filmet csinálni Jack Smight rendezőnek már csak azért sem sikerülhetett, amiért a Disney-féle mélypszichológiai Andersen adaptációk buknak el sorra a képi fantáziátlanság híján. A képzeletet, főleg a vén perverz Bradbury-ét, felülmúlni csak a valóság tudja, a film nagyon ritkán.

Mégis érdekes megnézni egy 1969-ben készült tudományos fantasztikus művet, mert gyöngyszem a rossz filmek között és minden suta bája a stoppos korszak nagy, összemberi igazságokat kutató igyekezetét idézi, csillámokkal. Főleg, ha ez a film a mai napig megtalálható a videotékákban, mint matuzsálem.

A novella egy fiatal csavargóról (Robert Drivas) szól, aki találkozik egy morózus bunkóval (akit végülis Rod Steiger nagyon valósághűen alakít). Nem elég, hogy ez a pokrócjellem a kutyáját zsákban hordja, de kiderül, hogy felhámja tele van tetoválva a nyakától a talpáig, szebbnél szebb (a filmben inkább újnaív) ábrákkal.

Azt a nőt keresi megölés céljából, aki koránt sem üdvözítő tetoválásait készítette. A tetkó televény részletei ugyanis megelevenednek, ha valaki merőn beléjük néz és megmutatják a reménytelen jövőt megannyi további történetet hozva be ezzel a film folyamába.

Nos, a baj igazából nem is az alapsztorival, hanem a tetoválások esztétikumán kívül a mellékszál fesztivállal van. A távoli jövőt ugyanis fehér gézsátrak vagy nem kevésbé fehér műbőrfotelek idézik. Ez pedig inkább egy lepattant tábori kórházra emlékeztet, mint egy hipermodern űrbázisra.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.