Gyöngyi
2 °C
13 °C

Vagány irányok, kazah vagányok

2000.05.27. 13:41
Kapcsolódó cikkek (1)
"Klasszikus háromszögtörténet. Gulnazba két évfolyamtársa szeret bele. A lány az őszintébb és romantikusabb Oralt választja." Itt az őrület, a filmcsemege a végekről. Egyszerűen így kezdődik a Szerelmi állomás című kazah filmdráma leírása. Társai sem kevésbé izgalmasak, amelyeket most szép sorban láthatunk május 27-29-ig az Örökmozgó Filmmúzeumban.
Ugyanis a szovjet utódállamok közül a kilencvenes években a legnagyobb filmszakmai elismerést kivívott kazah filmek szemléje zajlik itt. Alkotások a nouvelle vague-tól a posztmodernig fajulva, a posztszovjet műhelyektől a francia iskolák hangulatáig, a klasszikusoktól a tabu témákat érintőkig, már, ami egy kazah rendezőnek tabu. Többnyire modern, mégis a mi hatvanas éveinkre emlékeztető hősök ábrázatával.

A program:
május 27. 20.30 Alekszandr Baranov: Sanghaj (Kazah életkép a kilencvenes évek Alma-atájából, ahol fiatal kazahok rázzák az utcát.)
május 28. 16.30 Abaj Karpikov: Szerelmes hal (Potyka bácsi vidékről a városba látogat, hogy felfedezze a népi-urbánus ellentét lényegét. Még szovjet segédlettel.) 18.30 Talgat Tyemenov: Szerelmi állomás (Tartalmát már említettük, csak annyit fűznénk hozzá, hogy a másik fiú, az erőszakos és hiú Zsenió nem nyugszik bele.) 20.30 Ernek Sinabarjev: Gyenge szív (Kazah-francia kooprodukció egy középkorú balettáncosnő és legalább ötven évvel fiatalabb szerelme kapcsolatáról.)
május 29. 18.30 Szerik Aprimov: Végállomás ( Különösen hullámtörő alkotás egy hazatérő katonáról és a vidék-város közötti mély szakadékról, aminek eddig minden néző hat napig a betege volt.) 20.30 Draezsan Omirbajev: A bérgyilkos (Kazah-francia film, bressoni stílusban a kazah alvilágról és egy bérgyilkosról, akibek vasból van az élete.)

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!