Nejbaj

2000.10.05. 15:21
Ellen Farris (Marg Helgenberger) a főhős, tizennégy éve szenved valami felettébb misztikus betegségben, ami először az önbizalmát, majd a házasságát zúzza porrá. Veséjében leülepedett a szelén, akár a Tiszában a nehézfémek és ez a kriminális tény a későbbiek során is nagyon fontos lesz a filmben. Ám ennél is érdekesebb a másik főszereplő, a Pauls Old Radios nevű homepage.

Vígözvegységre váró Tisza menti asszonyok
Láthatunk itt múzeumi világvevőket, tranzisztoros kis ékszerdobozokat és a weboldal tulajdonosa már mindjárt a lap tetején felhívja a figyelmet arra, hogy életműve szerepelt 1999-ben valamelyik amerikai nemzeti televízióban. Különös tekintettel a szelén egyenirányítóra, amely az ötvenes évekig a dióda elődje volt és olyan mérget lehet belőle kinyerni, amit az analfabéta patológus nem vesz észre, csúnya fekélyeket okoz a bőrön, hányingert kelt, sokszor elájul tőle az ember és nem kifejezetten hamar regenerálódnak tőle a halak.

A Pauls Old Radio oldalon a filmből kiemelt képkockákhoz fűzött képriport-szerű magyarázatokon szórakozhatunk és így megismerhetjük a film alaptörténetét is, amelyben a valósággal való bármely egyezés nem a véletlen műve.

Tulajdonképpen ennyi elég is volna belőle, de az említett művet nem kobozták el a vámnál, úgyhogy videó formájában nálunk is megtalálható. Nagy kedvence lehet a gonosz, vígözvegységre vágyó Tisza menti asszonyoknak, akiknek már a dédanyái is lassan és módszeresen mérgezték megunt, vadkan férjeiket, holott ez nem a feminista verzió. Itt a férfi öl, de az holtmindegy, ha a biztos módszert és a végső igazságot tekintjük. David Farris (John Ritter) az álnok férj arra is figyelmeztet, hogy két tökéletes mérgezést egymásután nem lehet elkövetni. Sőt, ilyenkor nem árt várni a harmadik nősüléssel.

Nagy hiba a mániákus ismétlés. Amikor új nején ugyanazok a szimptómák jelennek meg, a régi, mert nem hülye, elgondolkodik, hogy talán nem csak a véletlen műve ez az idült nejbetegség. Innen aztán elszabadul egy moderált pokol, ahol senki nem tudja ki főzte, amit az üstből megevett.

Azért két tanulság mindenképpen akad: ha a hűtőben vendéghúst találunk, annak nem árt utánajárni, és a konyhába élő férjet beengedni tilos.

A méregkeverő
Leath of Vows, 1999
színes feliratos amerikai pszicho-thriller
rendező: Paul Schneider
szereplők: John Ritter
Marg Helgenberger
Megan Gallagher
Lawrence Dane
Jessica Bowman