Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Csak egy tégla

2000.11.13. 11:16
Csakis egy elmeháborodott németnek jut eszébe filmet csinálni az NDK ötvenedik születésnapja alkalmából. Leander Haussmann elsőfilmes színházi ember viszont nem hülye, inkább van humorérzéke és elege a Fal leomlásának ünnepléséből.

A nyugat - berlini fiatalok testközelsége
Na nem, mintha visszasírná Kelet-Berlint, mert az kiderül a filmből, hogy utált ott kamasznak lenni, és nem csak a rendszert, de az őt körülvevő embereket sem állhatta különösebben. Ezért van az, hogy a szerelem, mint egyetlen felmentő körülmény szemszögéből csinált filmet, annak az utcának az életéről, amely egykor arról volt híres, hogy csupán egy hangyafaroknyi része nyúlt át az NDK-ba.

A politikai sikátor izgalmas hétköznapjai ugyanúgy Stázi ügynökökből, harisnyacsempész rokonokról, disszidálni vágyókról és Rolling Stones lemez beszerzésről szóltak, mint máshol a szocialista érában, de a szögesdrót és a falon átgúnyolódó nyugat-berlini fiatalok testközelsége intenzívebbé tette mindezt. A B-kategóriás mobilbútorokat, a szar minőségű hangfalakat, a degenerált családot és a sunyi szomszédokat csak az tudta elviselni sírás nélkül, aki kellő humorérzékkel közelített a saját életéhez.

A főszereplő, aki - nem nehéz kitalálni - egyben a rendező alteregója, képes volt arra, hogy rockzenével, hand made ruhadarabokkal, házi drogokkal, lakás- és lépcsőházzúzó házibulikkal és egy szerelemmel enyhítsen a kor romlott levegőjén.
A musicallel fűszerezett komédiába hajló, utcai díszletek között játszódó film felidézheti a Saci elemes bútorcsaládtól, a Tiszai Vegyi Kombinát termékeitől és csavarlazítótól hangulatos Budapest retro - érzést a rendező kortársainak, valamint remek kikapcsolódás azoknak is, akik azt hiszik, hogy mindez egy kagylófotelből kitalált fikció.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.