Vitaminova

2000.04.14. 18:51
Cseh sörök, cseh csajok, Gyöngéd barbárok, rákendroll povescsi. Azok voltak az igazi szép idők, mondják a negyven körüli fiúk.
Jirí Menzel - Szigorúan őrzött vonatok, 1966
De, amit a régi fiúk tudnak, azt mi is megtanultuk, hiszen csecsemő korunktól kezdve cseh filmeken, a szomszéd filmmellén gyarapodtunk tudatilag. Hívhatjuk ezt a filmszocializáció cseh modelljének is. Spejblt és Hurvineket utánoztuk, a Kisvakonddal szolidarítottunk, aztán ott voltak azok a felhőtlenül élvezhető mesék, amik a cseh domboldalakon játszódtak ugyan, de teljesen elhittük, hogy Janek valami dögös kerekerdőben szadizza a sárkányt.

Később, mint vitamin a télben, jött nekünk a Limonádé Joe, röhöghettük magunkat aprókavicsra, aztán még később Menzel, Forman, Chlytova filmjei jelentették azt, ami a kaland és ehhez képest a sörfoltos abrosz, rajta a hatvanöt zlotyval is málnaszörp. A mai napig nem tudok rájönni, hogyan tudnak a csehek ennyire jól beszélni a film nyelvén.

Mindenesetre a legidiótább celluloid etüdjeiket is tudom élvezni. Az ettől a héttől műsorra kerülő filmek egytől-egyig, ki tudja ebben a filmbőségben hanyadik generációs, olyan alkotóktól vannak, akik szintén ezeken a filmeken nőttek fel, de ott a szocio-bohémek földjén, tehát abszolút emlékeznek még a beherovka ízére is, amit nyolcéves korukban töltött beléjük a nagypapa, aki már elhülyült tőle. Súlyos emberek ezek és még súlyosabbak a filmjeik, de ennél jobbat nem tudnak a tengeren túlon sem, akikhez ráadásul semmi érzelmi közünk.

Egy héten keresztül nézhetjük a nagy cseh csúcsfilmeket a kis artmoziban (Örökmozgó Filmszínház), holott plázákat is megtölthetnének. Használjuk ki tehát azt a kis időt a legközelebbi prágai gyorsig.

14-én pénteken fél 7-kor kezdődik a Cseh filmhét
A megnyitón: Kuckók (Pelísky) című 1998-as filmet vetítik (ismétlés: április 19. szerda, 20.30
A vetítés után az Örökmozgó vendége Jan Hrebejk rendező, akivel Turcsányi Sándor a Magyar Narancs főszerkesztő helyettese beszélget
A filmhét filmjei:
április 15. szombat, 20.30, ismétlés: április 20. csütörtök, 18.30 Roman Vávra, Rozshegyező ( Co chytnes v zite )
április 16. vasárnap, 18.30, ismétlés: április 27. csütörtök, 20.30 Vera Chytilová: Átverősdi (Pasti, pasti, pasticky)
április 17. hétfő, 20.30, ismétlés: április 24. hétfő, 18.30 Oskar Reif: Az ágy (Postel)
április 18. kedd, 20.30, ismétlés: április 25.kedd, 18.30 Mira Erdevicki-Charap Fekete-fehér színesben (Csernobilá v barve ) április 22. szombat, 20.30, ismétlés: április 28. péntek, 18.30 Petr Zelenka: Gombdili (Knoflíkári)
április 23. vasárnap, 18.30, ismétlés: április 26. szerda, 20.30 Sasa Gedeon: A félkegyelmű visszatér (Návrat idiota)