Szemle előtti lelkigyakorlat

2003.01.27. 21:42
A magyarok még szenvedélyesen lobogtatják sötét göndör hajukat a mákvirágos domboldalon, amikor az energiatakarékos izzást átfesti a hajnal és elkezdődik a 34. Magyar Filmszemle. Az izgalomtól pirospozsgás tudósítók magabiztosan suhannak a mozgólépcsőn a mozi felé, hiszen előző nap amerikai tudósok tanácsára rituálisan megbénították érzelmeiket.

Első gyakorlat

Az Index Mikrodestruktív Szenvedélyszublimáló Csapata előzetes eligazítás és pásztoridill keretében szeretett volna megismerkedni a magyar filmhez kötődő érzelmeivel.

Nem irigyellek, magyar filmről kritikát írni, olyan mintha belerúgnál valamibe, ami fekszik, mert amúgy is döglött - bíztatott nevét is vállalva Király András külpolitikai szakértő, akit amúgy egy vesztegetési próbálkozással rekordidő alatt puhított meg a külügyek iránt határozott érdeklődést mutató mikrodestruktív csapat.

Sugallhatnánk, hogy a focihoz hasonlóan a filmeknél sem eredményezheti a komfortérzet számottevő növekedését egy robúrplatónyi pénz behelyezése a rendszerbe, ezzel rendesen alátehetnénk a kormánypropagandának is - javasolta nagyapám váratlanul megjelenő szelleme.

Ne viccelj, ez olyan mintha övön alul két lábbal tipornál valamit, ami fekszik, mert már amúgy is döglött - mattolta a szellemet a nevét vállaló Király András.

Második gyakorlat

A tudatfélkészítő pásztoridill a verbális erőszak határainak megállapítását követően, felszabadult légkörben folytatódott. Mindenki elmesélt egy történetet egy ifjú és bohó ismerőséről, aki betévedt a Magyar Filmszemle valamelyik megnyitójára és végignézte a nyitófilmet.

Évekig kerülte az olyan helyeket és mindig sírva fakadt, ha akár közvetve is szóba hoztuk - emlékezett az egyik, magát Trifon Ivanovicsnak nevező mikrodestruktív. Befizetett egy hawaii agymosásra, ami olyan jól sikerült, hogy arcról Portugáliába toloncolták a hatóságok - busongott Brünner Gyula kisállatkereskedő mikrodestruktív.

Harmadik gyakorlat

Objektív értetlenség. A szemle műsortérképe sajnos érthetetlen. Nem derül ki, hogy hol játsszák a filmszemle filmjeit. Végül abban maradunk, hogy a műsor a Mammutra vonatkozik, bár a szemle központja a Millenáris, továbbá az Urániába is elmehet az, aki meg akar ijedni.

A programfüzet jellegtelen, de legalább vastag. Belül egészen jól navigálható tartalmat találunk, ezért inkább a filmek rövid kivonataiba vernénk bele a csúfot. A játékfilmek kilenc tizedét azon nyomban nem akarjuk megnézni: ezek egy szerencsétlen emberről szólnak, aki valamiért próbálkozik valamivel (néha erőszakosan, ld. közönségfilm), de sajnos nem jönnek össze a dolgok (bonyodalom), ezért nem sikerül neki.

Az IMSzCs tagjai így felkészülésük végén mosogatógépben és centrifugában megkínozták a 34. Magyar Filmszemle programfüzetét és úgy döntöttek, hogy nagymozizás mellé védőfilmeket, vagyis kisfilmeket néznek majd, hiszen azok direkt azért vannak, hogy a filmszemle ne fulladjon tébolyult zavargásba. Mindezzel azt igyekeztek érzékeltetni, hogy bármi történjék, Önök tájékoztatva lesznek. Köszönjük.