Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Szemle előtti lelkigyakorlat

2003.01.27. 21:42
A magyarok még szenvedélyesen lobogtatják sötét göndör hajukat a mákvirágos domboldalon, amikor az energiatakarékos izzást átfesti a hajnal és elkezdődik a 34. Magyar Filmszemle. Az izgalomtól pirospozsgás tudósítók magabiztosan suhannak a mozgólépcsőn a mozi felé, hiszen előző nap amerikai tudósok tanácsára rituálisan megbénították érzelmeiket.

Első gyakorlat

Az Index Mikrodestruktív Szenvedélyszublimáló Csapata előzetes eligazítás és pásztoridill keretében szeretett volna megismerkedni a magyar filmhez kötődő érzelmeivel.

Nem irigyellek, magyar filmről kritikát írni, olyan mintha belerúgnál valamibe, ami fekszik, mert amúgy is döglött - bíztatott nevét is vállalva Király András külpolitikai szakértő, akit amúgy egy vesztegetési próbálkozással rekordidő alatt puhított meg a külügyek iránt határozott érdeklődést mutató mikrodestruktív csapat.

Sugallhatnánk, hogy a focihoz hasonlóan a filmeknél sem eredményezheti a komfortérzet számottevő növekedését egy robúrplatónyi pénz behelyezése a rendszerbe, ezzel rendesen alátehetnénk a kormánypropagandának is - javasolta nagyapám váratlanul megjelenő szelleme.

Ne viccelj, ez olyan mintha övön alul két lábbal tipornál valamit, ami fekszik, mert már amúgy is döglött - mattolta a szellemet a nevét vállaló Király András.

Második gyakorlat

A tudatfélkészítő pásztoridill a verbális erőszak határainak megállapítását követően, felszabadult légkörben folytatódott. Mindenki elmesélt egy történetet egy ifjú és bohó ismerőséről, aki betévedt a Magyar Filmszemle valamelyik megnyitójára és végignézte a nyitófilmet.

Évekig kerülte az olyan helyeket és mindig sírva fakadt, ha akár közvetve is szóba hoztuk - emlékezett az egyik, magát Trifon Ivanovicsnak nevező mikrodestruktív. Befizetett egy hawaii agymosásra, ami olyan jól sikerült, hogy arcról Portugáliába toloncolták a hatóságok - busongott Brünner Gyula kisállatkereskedő mikrodestruktív.

Harmadik gyakorlat

Objektív értetlenség. A szemle műsortérképe sajnos érthetetlen. Nem derül ki, hogy hol játsszák a filmszemle filmjeit. Végül abban maradunk, hogy a műsor a Mammutra vonatkozik, bár a szemle központja a Millenáris, továbbá az Urániába is elmehet az, aki meg akar ijedni.

A programfüzet jellegtelen, de legalább vastag. Belül egészen jól navigálható tartalmat találunk, ezért inkább a filmek rövid kivonataiba vernénk bele a csúfot. A játékfilmek kilenc tizedét azon nyomban nem akarjuk megnézni: ezek egy szerencsétlen emberről szólnak, aki valamiért próbálkozik valamivel (néha erőszakosan, ld. közönségfilm), de sajnos nem jönnek össze a dolgok (bonyodalom), ezért nem sikerül neki.

Az IMSzCs tagjai így felkészülésük végén mosogatógépben és centrifugában megkínozták a 34. Magyar Filmszemle programfüzetét és úgy döntöttek, hogy nagymozizás mellé védőfilmeket, vagyis kisfilmeket néznek majd, hiszen azok direkt azért vannak, hogy a filmszemle ne fulladjon tébolyult zavargásba. Mindezzel azt igyekeztek érzékeltetni, hogy bármi történjék, Önök tájékoztatva lesznek. Köszönjük.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.